Българите посещават лекар около 5-6 пъти годишно, но на зъболекар

...
Българите посещават лекар около 5-6 пъти годишно, но на зъболекар
Коментари Харесай

Българите ходят на лекар 5-6 пъти годишно

Българите посещават доктор към 5-6 пъти годишно, само че на ортодонт вървят единствено в краен случай. Обхватът с профилактични прегледи е извънредно невисок по отношение на другите страни в Европейски Съюз. Това демонстрират данните от самодейността " Здравен барометър ", която беше показана в четвъртък от декана на юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев и някогашния здравен министър и фармацевтичен специалист проф. Асена Сербезова.

България е преди всичко по сбор болнични кревати на 100 хиляди души население в границите на Европейски Съюз, следвана от Германия със 776 и Румъния със 720 кревати. На едно легло в България се падат по 122 души при приблизително за Европейски Съюз – към 190 души. По места обаче се следят огромни диспропорции както в осигуреността с медицински фрагменти и услуги, по този начин и във връзка с финансирането. Сербезова разяснява, че страните с високи здравни резултати има добре развито районно опазване на здравето.

Българинът посещава доктор за обзор или консултация приблизително сред 5 и 6 пъти в годината, като визитите при доктор бележат спад в последните години. По този индикатор страната ни се подрежда в границите на междинните стойности за Европа. Най-често се обръщат към доктор в Словакия (около 10 пъти годишно), в Германия и Унгария (между 9 и 10 пъти годишно) и Лихтенщайн (между 8 и 9 пъти годишно), което е обвързвано с провеждането на профилакттични прегледи и скринингови стратегии, които у нас липсват или не са добре развити.

Посещението при ортодонт е по-скоро изключение за българите – под веднъж годишно. По-зле по този индикатор от нас са само в Румъния и Унгария.

България е под междинните стойности за Европейски Съюз (9.7 години) по индикатора дълготрайност на живота в здраве, отнесена към 65-годишна възраст – 8.4 години. Забелязва се наклонност за утежняване на този индикатор. През 2010 година той е 9.4 години, а през 2015 година – 9.2 години). Първенци по този индикатор са шведите с 14.6 години, а на дъното са представителите на Румъния с 4 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР