Българите от еврорегион Маас-Рейс в Ахен ще се съберат на

...
Българите от еврорегион Маас-Рейс в Ахен ще се съберат на
Коментари Харесай

Русенка помага в организацията на традиционния събор на българите в Ахен, Германия

Българите от еврорегион Маас-Рейс в Ахен ще се съберат на обичаен събор, с цел да отпразнуват дружно настъпилата пролет и идния Гергьовден

Събитието ще се организира на 30 април, осведоми

Организатори са Българският културен и учебен център в Еврорегион Маас-Рейн и съботното учебно заведение към сдружението „ Св. Княз Борис I”, към което работи русенката Александрина Колева.

„ Тази година се чакат доста посетители и ползата към събитието е огромен, защото през миналите две години традицията на събора беше прекратена от пандемията. Не инцидентно и надписът на събитието е „ Пролет пукна – ние не “, споделят уредниците.

Поляната над град Ахен ще се трансформира в самобитна сцена, площадка за игра и място за почивка. Танцовите сформира „ Ритъм “ от прилежаща Белгия (Лимбург), “Петкова тайфа “ от Ахен и танцьори от град Есен, Германия ще зарадват с осъществяванията си гостите на събитието. Оркестър „ Унисон Фолк “ от Брюксел ще сервира на публиката едночасова музикална стратегия с достоверна национална музика. Деца от съботното учебно заведение „ Св. Княз Борис I” в Ахен на възраст от 4 до 15 години ще рецитират стихотворения, ще пеят и танцуват ръченица.

С разнородни фолклорни осъществявания ще се показват и гостите на събитието от съветската православна общественост. Гергьовденският събор ще получи поддръжка и от най-новата българска православна общественост, основана на границата сред Белгия, Нидерландия и Германия. Отец Стоян Бербатов от църковна задача „ Свети Евтимий, патриарх Търновски “ в провинция Лимбург (Белгия) ще отслужи празничен водосвет за здравето на всички присъстващи. За децата са планувани доста спортни и занимателни игри, в които ще могат да се включат и техните родители.

Художничката Петя Петрова, която живее в Ахен, ще показа пред детската публика своята книга „ Детектив в сладкарница “. Петя е създател на историята и на илюстрациите към нея. Майсторът-ножар Християн Даков ще провежда специфична работилница за малчуганите. Те ще могат да си създадат неповторими бижута от останки от костените дръжки, които той употребява за направата на своите ножове.

На обща софра българите ще споделят печено агнешко, зелени салати, вкусни баници и кексове. Традицията на събора е от 2016 година, когато на същата поляна се събират няколко български фамилии, с цел да отбележат дружно Гергьовден. Тогава се ражда концепцията за основаване на културно сдружение и съботно учебно заведение. Години по-късно в „ Св. Княз Борис I” в Ахен се образоват повече от 45 деца, разграничени в бебешка, 2 подготвителни групи и класове от 1 до 7

.Всяка събота учениците усвояват български език и литература, история и география, научават и значими неща за традициите и културата на България. Пикът на Гергьовденския събор е през 2019 година, когато той прераства в Дни на българската просвета и на поляната се събират стотици сънародници.Тогава специфични посетители на събитието са музикантите от етно-джаз групировка „ Аутентик”, които изнасят концерт в Ахен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР