Българите не само ходят по-рядко в ресторантите, а и консумират

...
Българите не само ходят по-рядко в ресторантите, а и консумират
Коментари Харесай

Българинът оставя по 15 лева в ресторантите

 Българите освен вървят по-рядко в заведенията за хранене, а и употребяват по-малко храна и алкохол. Преди пандемията междинната сметка на човек беше към 25 лева, а в този момент е 15 лева, обявиха пред “Труд " представители на ресторантьорския бизнес. Чужденците пък са оставяли приблизително по 31 лева в заведенията преди пандемията. А в този момент чужденци в заведенията за хранене съвсем няма. Според формалните данни визитите на чужденци в страната са намалели с 80%.

Половината от заведенията в България имат спад на оборота по отношение на предходната година с 40-50%, демонстрира анкета измежду 968 притежатели на заведения от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. От една страна оборотите понижават, тъй като заведенията работят с по-малък потенциал поради условията за разстояние сред масите. Освен това има срив на задграничните туристи, а поради по-ниските приходи българите по-рядко вървят на заведения за хранене и употребяват по-малко, предава " Труд ".

В страната има над 22 хиляди заведения за хранене, бистра, вериги за бързо хранене, кафета и нощни клубове, голяма част от които са дребен фамилен бизнес. Благодарение на понижението на Данък добавена стойност на 9% бяха избавени към 70% от сектора, показват от двете браншови организации. Предприетата от държавното управление мярка за поддръжка на сектора резервира работата на десетки хиляди души. Заетите в сектора приблизително на година са сред 110 хиляди и 130 хиляди В актуалната рецесия, минимална заплата за хората с подготовка в бранша беше нараснала със 190 лева - от 610 на 800 лева, и то по искане на самия отрасъл. Върху тази по-голямата сума се заплащат налози и осигуровки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР