Българите, които почиват в Гърция, и гърците, които идват у

...
Българите, които почиват в Гърция, и гърците, които идват у
Коментари Харесай

Експерт опроверга Ангелкова: Българските туристи в Гърция и гръцките у нас не са равен брой

Българите, които почиват в Гърция, и гърците, които идват у нас, не са еднакъв брой, както твърди министърът на туризма. Това съобщи Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма пред Bulgaria On Air.

Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова сподели, че страната ни става все по-конкурентна дестинация и броя сред разменените туристи сред Гърция и България е съвсем равнопоставена.

Драганов обаче цитира последни данни на Национален статистически институт, съгласно които 1,3 милиона българи са отишли в южната ни съседка, а 1,2 милиона гърци са влезнали в България, само че това са общо визити. Иначе към 950 хиляди са българските туристи в Гърция, тъй като 400 хиляди работят там. Докато обстановката с гърците у нас е по-различна – единствено към 450 хиляди гърци идват за туризъм, множеството идват по бизнес. Като разноски нещата също са несравними – българите харчат двойно повече в Гърция – към 320 млн. лв., до момента в който гърците харчат към 180 млн. лв., уточни Румен Драганов.

Голяма част от българите, които вървят на море в Гърция, вървят и на разнообразни почивки в България и не би трябвало да се тормозим от това, че близо милион наши сънародници избират да отидат в Гърция на море, разяснява специалистът.

Едва 10 на 100 от всички гръцки туристи идват у нас за морски туризъм, сподели още Драганов. Ние нямаме проведени пътувания на гърци към българското Черноморие, както имат Германия, Русия и други, добави той. Гърците избират България по-скоро по други мотиви – да вземем за пример за Великден и Гергьовден, добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР