Българите имаме много предразсъдъци за Ливан, но всъщност начинът, по

...
Българите имаме много предразсъдъци за Ливан, но всъщност начинът, по
Коментари Харесай

Сценаристът Георги Иванов за Ливан без предразсъдъци

Българите имаме доста предубеждения за Ливан, само че в действителност методът, по който наподобява Бейрут ме кара да си поисквам и София да наподобява по този начин. Това описа сценаристът Георги Иванов в предаването „ Тази неделя “, откакто се завърна от екскурзия в арабската страна.

Иванов стои зад планове като „ Стъклен дом “, „ Революция Z “, „ Под прикритие “ и „ Дъвка за балончета “, чиято премиера е на 8 декември.

Ливан единствено звучи като екзотична дестинация, само че в действителност не е – до там се стига елементарно и бързо, показа той.

Имаме доста предубеждения за тази страна, асоциациите ни са за война, съсипия, катаклизми, политически проблеми. Изобщо – звучи рисково, а се оказва, че сега е извънредно спокойна страна. Бейрут пък в някои ранглисти е измежду най-дружелюбните градове. Дори след 15 години война и още няколко военни спора столицата наподобява неповторимо. Понякога си поисквам и София да наподобява по този начин, сподели Иванов.

Това е безусловно световна страна с разнообразно население, описа гостът. Дори изненадващо, първото нещо, което видял при идването си на летището, било магазин за алкохол.

По думите му ливанците са необикновено отзивчиви, топли, отворени, приветливи и с извънреден търговски дух. Стандартът в Бейрут е много висок – на средноевропейското равнище, т.е. цените са по-високи в сравнение с в Гърция.

Ливан е най-разнородната страна в арабския свят като население – 40% са християни, като има и католици, и православни. Мюсюлманите пък са и шиити, и сунити, и други разновидности, описа Иванов.

Управлението е по квоти – президентът, да вземем за пример, е католик, министър председателят е сунит, заместникът му е православен, а ръководителят на Народното събрание е шиит.

Населението на Ливан е към 6 млн. души, а страната живеят и към 2,5 млн. бежанци. Това е страната с най-вече бежанци в съответствие с локалните поданици, само че не се усеща като величествен проблем, не чух да има локален Динко, разяснява Иванов. За съпоставяне в България по последни публични данни има 2200 бежанци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР