Българите и македонците са с обща история, която трябва да

...
Българите и македонците са с обща история, която трябва да
Коментари Харесай

Зоран Заев: Българите и македонците са с обща история

Българите и македонците са с обща история, която би трябвало да ни сплотява вместо да ни разделя. Това съобщи македонския министър председател Зоран Заев, който е на публично посещаване у нас.

По думите му политиците би трябвало да спрат да приказват за предишното.

Зоран Заев се похвали, че по контракта за добросъседство сред двете страни са останали за изчистване единствено елементи. Той прикани да забравим разликите. Затова и през вчерашния ден отдал респект пред паметника на цар Самуил в столицата.

„ Вероятно дебатът ще остане безконечен. Чий цар е цар Самуил. Това обаче е нашата обща европейска история. И зависи единствено от нас тя да стане нашето общо европейско бъдеще”, съобщи министър-председателят на Македония.

Освен за Самуил Заев приказва внимателно и за произхода на светите братя Кирил и Методий. Темата за корените на книжовност провокира остра реакция у нас, откакто преди месец съветският президент Владимир Путин съобщи пред македонския си сътрудник, че славянската книжовност е пристигнала в Русия от " македонската земя ". В изявление за bTV шахматистът и народен представител от Руската дума Анатолий Карпов пък разгласи, че кирилицата идва от Византия.

„ Политиците не би трябвало да се занимават доста с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители. В учебниците, по които аз съм учил се говореше за Солунските братя. Знам за задачите им и в Охрид, и в България, и в Русия. И това е нещо, което може единствено да ни сплоти”, счита Зоран Заев.

А македонските медии са разграничени в оценките си за визитата на Заев у нас. Някои издания го подлагат на критика, че е предал на България най-големия македонски празник – Илинден.

Други означават, че срещата Борисов – Заев е исторически късмет за връзките сред двете страни.

Посещението на Заев у нас завърши на " Позитано " 20, където водачите на двете социалистически партии имаха среща на 4 очи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР