Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на

...
Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на
Коментари Харесай

ИПИ: Българите достигат едва 60% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец

Българите доближават 60% от приходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски жител. Българската стопанска система догонва европейската с по 2% на година, макар рецесиите от последните три години, демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система.

Според данни за предходната година покупателната дарба на българите доближават 59% от междинните равнища за Европейския съюз. Това съпоставяне, съгласно Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна стопанска система, най-точно разказва процеса на догонване на средноевропейските приходи и стандарт на живот, защото регистрира и разликите в цените и приходите в обособените страни.

" Минахме границата от 50% по отношение на Германия, 60% с Франция, както и двете граници ги минаваме в този момент за първи път. Грубо казано значи, че ние може да разполагаме на база на нашите приходи и на цените, които има в стопанската система, на половина с това, с което разполага германеца. До преди 20 години е бил с 1/4 или даже с 1/5. Тоест ние сме тръгнали от още веднъж ниска база. В момента сме на половина, което в действителност наподобява надалеч, само че в историята в действителност не сме го достигали ".

Въпреки данните на статистиката българите нямат чувството, че живеят по-добре, изясняват икономистите:

" Свободата на пътешестване ни разрешава доста елементарно да съпоставяме с богатите. Позволява ни относително елементарно да напуснем страната и непосредствено да се влеем в пазара на труда на по-богатите. И е обикновено да вършим такива съпоставения. Въпреки това мисля, че елементарният човек регистрира, че разликата му в качеството на живот по отношение на преди 10 години или по отношение на преди 20 години в действителност е сензитивна ".

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР