Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на

...
Българите достигат 60% от доходите и стандарта на живот на
Коментари Харесай

Икономиката ни достигна 60% от средните нива за ЕС


Българите доближават 60% от приходите и стандарта на живот на средностатистическия европейски жител, като през всяка година покачването е с по 2 процентни пункта.

Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), като се показва, че за 2022 година брутният вътрешен артикул на човек от популацията по паритет на покупателна дарба в България доближава 59% от междинните равнища за Европейски Съюз. Това е сравнението, което най-точно разказва процеса на догонване, защото регистрира и разликите в цените сред обособените страни. След формалното отчитане на данните от преброяването на популацията индикаторът ще прескочи границата от 60%, сочи ИПИ.

Достигането на тази граница се дължи на резистентен растеж на родната стопанска система от последните 20 години. От 2000 до 2010 година Брутният вътрешен продукт на човек по паритет на покупателна дарба нараства от 29% до 45% по отношение на междинното за Европейски Съюз, а до 2020 година доближаваме 55%. Интересно е, че въпреки третото десетилетие да стартира с поредност от рецесии, както и неналичието на постоянно държавно управление, стопанската система ни продължава да дърпа напред, излиза наяве от разбора на ИПИ.
 Снимка 611755
Източник:

Все отново оставаме на последно място в Европейски Съюз, като към момента сме на към 8-9 процентни пункта разлика от Словакия и Гърция, които също са на дъното в класацията. От ИПИ прецизират, че даже и в един миг да догоним примерно Гърция по Брутният вътрешен продукт на човек в стандарти на покупателна дарба, това не значи, че изравняваме стандарта на живот. Напротив, брутният артикул мери настоящото показване на стопанската система през дадена година, само че не и насъбраното благосъстояние.

Не просто би трябвало да настигнеш някой по брутен артикул на човек от популацията в дадена година, само че би трябвало и да задържиш това равнище, с цел да постигнеш устойчива смяна и догонване. Отчитайки тези две наблюдения, огромното предизвикателство пред страната е дали ще реализираме и трето десетилетие на напредък и догонване. Това към този момент би ни доближило до границата от 70% и тогава клишетата " най-бедната " и " изоставаща " страна последователно ще изгубят почва, показват от Института за пазарна стопанска система.
 Цените на храните, облеклата и услугите у нас са над междинните за Европейски Съюз
Цените на храните, облеклата и услугите у нас са над междинните за Европейски Съюз

Все отново общото равнище на цените в България остава под междинното ниво за ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР