Българинът зарежда втория най-евтин бензин в Европа. Дотук обаче свършват

...
Българинът зарежда втория най-евтин бензин в Европа. Дотук обаче свършват
Коментари Харесай

Пет начина да спестим пари в бензиностанцията

Българинът зарежда втория най-евтин бензин в Европа. Дотук обаче свършват положителните вести. Защото сравнен с приходите ни, бензинът е измежду 10-те най-недостъпни в света.

Предстои летния отпускарски сезон, когато доста от нас ще пътуват към морето и най-вероятно ще вършим това с персоналните си коли. Или бензинът ще е главен разход за нашата отмора, изключително на фона на отрицателната наклонност за обичайното му повишаване през лятото, когато го използваме и най-вече.

Добрата вест - най-масовият бензин А95 е при най-ниската си цена от два месеца насам - от 2.22 лв. приблизително, съгласно данни на изданието fuelo.net.

Лошата - поради на геополитическото напрежение (нападнатите петролни танкери в Оманския залив), петролът нарастна съществено на интернационалните пазари и това може да се отрази върху цената на бензина и останалите горива в идващите седмици.

Тоест - въпросът по какъв начин да пестим от бензин в навечерието на отпускарския сезон е по-актуален от всеки път.

Ето и няколко съществени неточности, които е добре да избягвате, когато зареждате бензин.

Не зареждате в дните с отстъпки Все повече станаха веригите от бензиностанции предлагащи сериозна отстъпка от цената на горивото, в случай че зареждате в избран ден от седмицата. При доста от бензиностанции това е уикенда, а литър бензин може да ви коства с сред 6 и 8 стотинки по-малко. На един цялостен контейнер от 45 литра, това са си над 2.5 спестени лв.. Когато към това добавите и бонус точки, които множеството вериги оферират, в случай че сте лоялни клиенти и спестеното може да се увеличи доста.

Не ползвате най-хубавата карта за предан клиент

Ако си имате обичана бензиностанция, добре е да сте осведомени с всички карти за отстъпки, които тя предлага, или пък система от
бонуси. Една и съща бензиностанция, може да има разнообразни карти за тласъци. Например известна бензиностанция у нас предлага два вида карти, като по едната от тях - предлагана на огромни компании и компании, отстъпката за литър гориво е два пъти по-висока, като не зависи от деня на зареждането. Направете си труда да разучите дали вашата бензиностанция също няма сходна политика, от която можете да се възползвате.

Плащате с кредитни карти, които не носят бонус-точки или отстъпки

Ако използването на кредитна карта не ви носи отстъпка в дадена бензиностанция, или трупане на бонус-точки, то по-добре плащайте кеш. Причината - в случай че остане този баланс непокрит в границите на гратисния интервал на кредитната картата, то горивото ви ще стартира да се оскъпява и вместо по-евтино в последна сметка, ще ви излезе по-скъпо (поради огромните лихви по този вид кредитни инструменти).

Имайте поради, че в свят на рекордно ниски лихви по депозитите, лихвите по кредитните карти могат да доближават 16-18%. Нали не желаете да пестите по 5 стотинки на литър, а да плащате по 30 стотинки повече, въпреки и под формата на лихви по употребен запас от кредитната ви карта?

Зареждате премийно гориво

Освен, в случай че моделът и моторът на вашия автомобил категорично не изисква премийно гориво, то не си хвърляйте парите напразно. Все още няма единно мнение измежду специалистите дали премийното гориво води в действителност до икономисване на гориво и надлежно разноски на потребителите, както и водят ли до по-добра работа на мотора.

Докато това не бъде потвърдено еднопосочно, ползвайте регулярното и по-евтино гориво. А поради на възрастта и типа на родния авто парк, надали всеобщия автомобил в действителност се нуждае от премийно гориво, с цел да действа обикновено.

Не сравнявате цените, подминавате положителни предложения

Много е евентуално да зареждате единствено от избрана верига бензиностанции, поради убеждението, че там горивата са по-качествени. И най-вероятно имате и карта за отстъпки в тази бензиностанция.

Преди да подминете оферта на различен съперник обаче, която може да е доста по-изгодна, добре е да имате поради няколко неща. Първо - качеството на бензина от бензиностанция до бензиностанция, даже и на една и съща верига, може да варира съществено. Тоест, в случай че сте в различен град, където не сте зареждали, а даже и във вашия личен, само че на друга бензиностанция, надали може да сте изключително уверени в качеството на горивата. Второ - множеството от бензина, който ще заредите, най-вероятно се доставя от едно и също място...

В допълнение нормално водачите имат податливост да подминават положителни предложения или промоции от дадена бензиностанция. Изследване (направено на развитите пазари) сочи, че по-малко от една четвърт от шофьорит зареждат, когато видят добра цена, тъй като чакат същите предложения на всички места. Практика у нас сочи обаче, че горивата се разграничават значително по цени в другите райони, постоянно даже и предлагани от едни и същи вериги бензиностанции.

Продължавате да зареждате в същата бензиностанция макар съществени подозрения

Много постоянно хората имат подозрения във връзка с качеството, или количеството на зарежданото гориво от дадена бензиностанция, само че не престават да зареждат от нея, единствено тъй като им е комфортно. За страдание, това твърдоглавие, постоянно приключва с спомагателни разноски за ремонт на автомобила, които нерядко са обилни.

източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР