Българинът Валери Божинов е много добър в три материи –

...
Българинът Валери Божинов е много добър в три материи –
Коментари Харесай

Божинов в Италия: Рино е новият Моуриньо

Българинът Валери Божинов е доста добър в три материи – история, география и италиански, написа Алесандра Гоцини от „ Гадзета дело Спорт”.

Беше 2002-а, когато едвам на 15 години той дебютира в Серия А и има доста епизоди, за които да си спомня.

В кариерата си е обиколил 8 страни, 14 тима, а пътешествието още не е приключено. „ Целта е да стигна до двуцифрен брой страни “, усмихва се той, а в навечерието на мача Лудогорец – Милан от 1/16-финалите на Лига Европа даде изявление пред влиятелния италиански ежедневник.

От Португалия до Англия, от Сърбия до Китай, от Швейцария до Хърватия, обиколката на Валери не го накара да не помни нито една дума на италиански.

- Като нападател сте вкарали два гола на Милан и два на Лудогорец. Какъв мач ни чака в четъртък?

- Оспорван. Милан, както и цялата Серия А, към този момент не е на това високо равнище, което познавах аз. В Ювентус делях една стая с Недвед, който завоюва Златната топка, Вкарах първия гол на Сан Сиро на 6 януари 2005 година, когато беше притежател на Златната топка. Вкарах на тим, в който бяха Дида, Кафу, Неста, Малдини, Пирло, Кака. Отидох там и си мислех: единствено всичко да мине добре и съм подготвен да ви оставя трите точки. В средата на терена играеше Гатузо. Рино е легенда, с времето той ще стане новият Моуриньо. В сегашния Милан бих играл без проблеми и не тъй като Силва и Калинич имат проблеми в последно време. Ще играя, тъй като съм на тяхното равнище. Кутроне ми харесва, само че още не е звезда. Харесва ми момчето, тъй като знае какво прави.

- Гатузо като Моуриньо, за какво?

- 24 март 2010 година Парма – Милан 1:0. Вкарах решаващия гол в 90-ата минута. Онзи сезон Милан и Интер се бореха за купата. След мача посветих попадението на Моуриньо, който доста одобрявам и почитам. Той ми се обади на идващия ден, а аз му затворих телефона. Мислех си, че е смешка. От тогава поддържаме контакт. Той е психолог, мъдрец и комуникатор. Всичко това е доста значимо във футбола. От неговото другарство, както и на други огромни имена във футбола, в никакъв случай е съм се облагодетелствал.

- Лесен ли ще е животън на Милан против Лудогорец?

- За тях българското състезание е играчка. Желанието им, както и на други разрастващи се тимове от Балканите е да се утвърдят в Европа. Те са доста впечатляващи при скаутите, имат екип цялостен с чужденци, като продават един скъпо и купуват 10 на неговото място.

- Защо Божинов, гений, който вкарваше голове в Серия А като тинейджър, в този момент е в Риека като свободен сътрудник?

- С моя гений би трябвало да играя в Реал. Сбърках доста още като момче, бях избухлив, неблагоразумен. Сега съм зрял и имам две деца – Валери младши и Никол. Още в Лече играех с хора като Вучинич, Шевантон, Джакомаци, тим, който през днешния ден може дори да завоюва скудетото. Пристигнах тук и не е зле. Все отново преди няколко седмици те завоюваха с 2:0 против Милан, тъй че не съм в някакво си отборче…
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР