Българинът спестява в банка и в имоти. Това е всеизвестна

...
Българинът спестява в банка и в имоти. Това е всеизвестна
Коментари Харесай

Как може да ни измамят, ако инвестираме в злато

Българинът икономисва в банка и в парцели. Това е общоизвестна истина. По данни на Българска народна банка през предходната година българските семейства са внесли 10% повече депозити, които към този момент доближават 77 милиарда и 750 милиона лв.. Според някои калкулации цената на парцелите възлиза на към 200 милиарда евро. Финансови консултанти оферират на потребителите и други форми на пестеливост, само че множеството от тях избират депозитите и парцелите, макар ниската рентабилност от тях, показват от Асоциация „ Активни консуматори “.

Инвестирането в злато е сигурно добър метод за запазване на цената на спестяванията и приходите. Но е значимо като консуматор да сте наясно с нелоялните практики на пазара. Някои търговци в България ползват неточни практики за облага или предлагат несъответствуващи артикули. Финансовият портал „ Моите пари “ обръща внимание на някои „ подводни камъни “ при покупката на капиталово злато, което може да ви помогне за взимане на информиранo решениe при вложение в благородния метал, който става все по-атрактивен за спестовниците.
 
Най-често срещаните злоупотреби

Има разнообразни практики, за които вложителят в капиталово злато би трябвало да внимава. Понякога те се случват по простъпка, само че в други обстановки са резултат от недобронамерени дейности от някои търговци на злато. Някои дилъри могат да показват продуктите си като капиталови, без те да имат нужните характерности. За разлика от капиталовото злато, неинвестиционните артикули от благородния метал по предписание се таксуват с налог върху добавената стойност. Някои от тях, да вземем за пример бижутата, включват в цената си и цената на направата. Колекционерските или нумизматичните монети при покупка могат да имат забележителна надценка над настоящата цена на съдържащото се в тях злато. Това може да докара до загуби за вас, когато опитате да го продадете назад на търговец.

Затова, при пазаруване на злато, ви съветваме да бъдете извънредно деликатни и да следите за покупка на капиталови златни кюлчета и монети. Винаги разчитайте на потвърдили се дилъри на злато, които оферират транспарантни условия на своите клиенти.
 
Дилъри, които не са профилирани в капиталово злато

Купувайте злато от реномирани търговци, които са профилирани в капиталово злато и които освен продават, само че и купуват назад артикули от метала. Винаги следете дали търговецът има ясно оповестена и настояща цена за назад изкупуване на продуктите. Компании с друг бизнес фокус е допустимо да оферират метала с доста огромна надценка, да не оферират назад изкупуване или да ви посъветват да вложите в неинвестиционен артикул или в подобен, който не дава отговор на потребностите ви.
 istock istock
Нереалистични цени за продажба и спомагателни такси

Когато забележите, че търговецът предлага незначителна разлика сред цените за пазаруване и продажба, която не се трансформира във времето или която се ползва за всички артикули, бъдете сигурни, че има нещо гнило. В този случай договорката може да наподобява примамливо. Но е добре да се запитате дали търговецът ще е податлив да изкупи назад продуктите ви и в какви количества. Макар и ниската цена в някои случаи да е рационална и да служи като тласък за купувачите, то продажната би трябвало наложително да носи облага.
Друго, на което да обърнете внимание при ниската цена, е тя да не е съпроводена с спомагателни такси. Реномираните дилъри не начисляват сходни. Затова ви съветваме, когато влагате в капиталово злато, постоянно да се запознавате с цените.

Злато, парцели или акции – в какво е най-добре да вложим парите си

Издаване на документ от дилъра за капиталовото злато

Ако би трябвало да запомните нещо, това е, че единствено рафинериите и монетните дворове са способни да издават документи за капиталово злато. Бъдете внимателни с дилърите, които оферират свои документи, защото те не имат действителна стойност и не потвърждават достоверността на продуктите.
 
Без отстъпки

Реномираните дилъри могат да оферират отстъпки на своите клиенти, когато влагат в по-голямо количество злато. Те са под формата на процентно понижение от цената или посредством в допълнение количество злато. Ако търговецът откаже отстъпка при по-голям брой артикули, това може да се окаже неприятен знак.
 
Отказ от продажба или пазаруване

В случаите, в които пазарната цена на златото варира, някои търговци могат да откажат да ви продадат или изплатят злато. Причината е в евентуалната загуба за търговеца. Честните дилъри би трябвало да дават опция на клиентите си да правят покупко-продажби когато и да е, без значение от цените на златото в този миг.
 istock istock
Много ниски цени за злато, което не е в наличност
Пазете се от търговци, които оферират злато на извънредно ниски цени. Тази тактичност се употребява за привличане на клиенти, само че постоянно се оферират различни или налични артикули, които са по-скъпи. В тази обстановка нормално дилърът споделя, че капиталовото злато евтино е свършило.
 
Търговецът изкупува единствено дребни количества злато

Всички дилъри би трябвало да третират капиталовото злато еднообразно, без значение от неговото количество. Ако някой ви откаже да откупи по-големи кюлчета или огромен брой монети, това е знак да преосмислите взаимната си работа с този търговец.

В умозаключение, значимо е да се информирате добре и постоянно да сте бдителни, когато инвестирате. Доверявайки се на реномиран дилър на злато, вие ще избегнете тези нелоялни практики и ще гарантирате сигурната си инвестиция в благородния метал.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР