Българинът професор Теньо Попминчев е обявен за учен на бъдещето.

...
Българинът професор Теньо Попминчев е обявен за учен на бъдещето.
Коментари Харесай

Български физик е обявен за учен на бъдещето

Българинът професор Теньо Попминчев е разгласен за академик на бъдещето. Той е на път да сътвори медицински рентгенов лазер за доста ранна диагностика, която би разрешила на лекарите да засичат заболяванията, до момента в който към момента е допустимо оздравяването.

"Аз съм жител на света. Ние учените сме жители на планетата, даже на Вселената. Науката постоянно е била владеене на човечеството, а не на обособени институции или страни ", разяснява проф. Попминчев пред Нова телевизия.

Според него ученият не става подобен в библиотеките или институциите, а когато се учи от най-хубавите. Първата му школа е при физика Теодоси Теодосиев. Заради жаждата си за познания Теньо отпътува за Америка, където през 2009-та година той и екипът му стигат до революционен пробив в науката. Създават рентгенов лазер с размер на швейцарско ножче.

Професор Теньо Попминчев, дружно със своя брат Димитър, са основатели на първия рентгенов лазер със свръхкъси импулси, а също и на нов способ в нелинейната оптика. Тяхното революционно изобретение, направено в лаборатория в Съединени американски щати, намира към този момент приложения във фундаменталната просвета и промишлеността, нанотехнологиите, бъдещата наноелектроника, за основаване на идната генерация свърхбързи микропроцесори и хардискове, за ранната диагностика на заболявания и така нататък

През 2016 година проф. Теньо Попминчев става притежател на премията „ Питагор” за важен принос на български академик, работещ в чужбина. Определен е и от списание Science News измежду десетте най-перспективни млади учени в света.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР