Българинът, който загина на връх Хан Тенгри, е инженерът Иван

...
Българинът, който загина на връх Хан Тенгри, е инженерът Иван
Коментари Харесай

Загиналият на връх Хан Тенгри българин е инженерът от БНТ Иван Тодоров

Българинът, който почина на връх Хан Тенгри, е инженерът Иван Тодоров от Българска национална телевизия, заяви Националната телевизия.

Българска национална телевизия показва, че Тодоров е взел участие в екипите, построили нейния новинарския комплекс и е бил съществена фигура в построяването на всички студия на малкия екран за последните пет олимпийски игри.

„ Иван Тодоров беше един от най-хубавите инженери в Българска национална телевизия. Планинарството беше в кръвта му. Голямата му фантазия беше да изкачи Еверест и вярваше, че това може да стане, като покори първо седемхилядник”, показва още Българска национална телевизия.

Иван Тодоров е умрял в ранните часове на 9 август след среднощ, откакто е паднал в бездна на височина 6200 метра.

Хан Тенгри е извънредно подъл връх, там на всяка крачка дебнат изненади, изяснява някогашният планинар Петър Атанасов.

„ Той съставлява една съвсем идеална пирамида от мрамор с доста стръмни ръбове и стени. Това е един от най-северните върхове. Затова и времето там е доста несигурно, с непредвидени и мъчно предвидими промени – макар актуалните технологии. Там на всяка крачка дебнат изненади”, споделя още Атанасов.

В последните години Хан Тенгри е лишил няколко десетки живота. Само в границите на последните 10 дни там загини и различен планинар, турски жител.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР