Българинът Калин Василев е сред отличените от Европейската комисия с

...
Българинът Калин Василев е сред отличените от Европейската комисия с
Коментари Харесай

Българин с наградата „Местни герои“ на ЕК за спортна инициатива

Българинът Калин Василев е измежду отличените от Европейската комисия с годишните награди #BeActive („ Бъдете дейни “) за начинания за здравословен и деен метод на живот.

Той печели премията в категорията „ Местни герои “. Отличието му бе връчено от комисаря по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Това стана в границите на Европейската седмица на спорта.

Калин Василев въодушеви хиляди българи за по-здравословен и по-активен метод на живот с плана си, основан напълно на доброволчески и общностен принцип. Проектът прерасна в неправителствена организация, която се назовава TURNOVO RUNS („ Търново тича “).

Връчени бяха награди и в други три категории.

„ Образование “ - Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les persones de Martorell (Общински патронаж за грижи за хората от Марторей) за план за превъзмогване на неравенствата в просветителната система и поощряване на триумфа, равнопоставеността и общественото доближаване в образованието;

„ Работно място “ - Eversports от Австрия за план, отдаден на поддръжката на дейния метод на живот и салдото сред професионалния и персоналния живот, както и основаването на благоприятни условия за чиновниците си;

.„ Между поколенията “ - Община Вила Нова де Сервейра от Португалия за плана си, насърчаващ и мотивиращ жителите, изключително възрастните, да възприемат здравословен метод на живот.

Финалистите бяха общо 12. Всеки от тях получи по 2500 евро. Победителите взеха по 10 000 евро. Сумите ще им разрешат да поддържат, да вкарват нововъведения и да създават действия, в границите на плановете им, учредени на спортните полезности.
Калин Василев: един съвременен Робин Худ
Списание Клуб Z писа за Калин Василев още през 2016 година в публикацията „ Завръщането на красивите мозъци “ на Боряна Антимова. Статията е отдадена на млади, интелигентни, образовани, изобретателни и амбициозни българи. Ето какво писа авторката за Калин Василев, който назова „ един съвременен Робин Худ “:

Бекграундът и CV-то на Калин Василев, лекар на науките по генно инженерство, е такова, че всяка огромна компания по света би го „ глътнала “ без съмнение против стартова годишна заплата от 80 хиляди $. В Калифорния експерти като него стартират в корпоративната сфера непосредствено против 140-150 хиляди $ годишно.

Да не приказваме пък, в случай че се беше присъединил в мениджърските стъпала като експерт по product development, или продуктово развиване. Там към този момент заплатите са над 200 хиляди $ годишно. Но Калин избра да се върне в България и да живее година и половина със спестявания от няколко хиляди $, с цел да основе... придвижване за здраве.

„ И през разум не ми е минало да тичам от България. Винаги съм знаел, че ще се върна. Отидох с концепцията да изучавам, да срещам хора, имах потребност от това. Моето семейство е от междинната класа, татко ми е доктор, майка ми е здравна сестра и науката и образованието са доста на респект “, споделя Калин.

Той приключва бакалавърска степен по биология и химия в колежа Гетисбърг в Пенсилвания, докторат по генно инженерство в един от най-престижните университети от „ Новата Бръшлянова лига “ – Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания. Следва постдокторат по генно инженерство в университета в Кеймбридж, Англия.

„ Моята устременост е доста тясно обвързвана с компании, бизнес – биосензорите, които имат непосредствено софтуерно приложение на всички места. Извървях цялата тая пътека, тъй като взех решение, че желая да усъвършенствам здравето на хората. Обаче методът, по който можех да върша това посредством моята компетентност, е основаването на лечебни антитела, а аз не желаех да върша това. Исках да се занимавам с предварителна защита – придвижването, храната, съзнанието, тъй като е доста значимо човек да се грижи за тялото си, а не просто да става клиент на една здравна промишленост “, споделя доктор Василев.

Когато след толкоз години учене се връща в родното си Велико Търново, всички го афишират за вманиачен. Родители, другари, близки му повтарят: „ Връщай се там, вземай огромната заплата и си гледай живота. “ Калин обаче остава.

„ Бях на кръстопът. Казах си, че България има потребност от някой, който да покаже на хората що е то предварителна защита за здраве. У нас има доста отживяла остаряла система от спортни клубове с треньори, които хабер си нямат за младото потомство. НПО-тата работят на правилото: като има план – прави се нещо. Искаше ми се да е нещо новаторско, свежо, младежко, готино, да може да приобщи допустимо максимален брой хора и да направи повсеместна смяна. Не петима да си спортуваме в парка, а всеобщо да вдигнем здравния статус на хората. Статистиката за България е безспорна покруса, на последните места сме по здравен статус, сърдечно-съдови и ракови болести, всичко е провал, провал, провал. И си споделих, че би трябвало да работя “, разяснява доктор Василев.

Той основава гражданска групировка TURNOVO RUNS, или „ Търново бяга “. Започват освен с тичане, а и с придвижвания, йога, семинари – всички неща, които са значими за здравето. Първо към него са 5 души, след това стават 10, 20, 100, 200...

„ Голяма пропаганда падна. Занимавал съм се с доста други неща отвън генетиката, знам по какъв начин да вербализирам хрумвания, по какъв начин да споделям с хората, разбирам и от технологии, фотошоп и илюстратори. Създадох марката, марката и за една година се причислиха 6000 души в едно малко Велико Търново, където никой не може да повярва “, споделя Калин.

Той и съидейниците му провеждат безвъзмездни събития – фитнес навън, придвижвания, тичане, тренировки, йога, походи, семинари, кино вечери... Така един по един печелят хората от Търново и района. „ Намерих няколко момчета, споделих им: „ Вярвайте ми, стойте до мен, давайте да работим дружно, да създадем тази марка, хората да повярват. Започнах да вземам участие по конгреси, да пиша публикации и да ги изпращам, бомбардирах всички медии “, смее се Калин.

„ Аз съм в Търново, фантазията ми е да си пребивавам в Търново, боготворя района. Вярвам, че градове като Елена, Дряново, Габрово, Павликени, Горна Оряховица, Полски Тръмбеш, Първомай имат потребност нещо да се случва “, споделя младият мъж.

Отскоро придвижването стартира да провежда тиймбилдинги и други събития за фирмите, които да донесат доходи.

„ Аз назовавам това модерното Робинхудство. Вземаш от богати клиенти средства за активността и осигуряваш безвъзмездна предварителна защита на здравето за всички “, смее се Калин.

„ Дълбоко имам вяра, че човек самичък построява микровселената към себе си, – споделя доктор Василев. – Идват хора, които неотдавна са били съкратени, и споделят, че по-добре е да са с нас и да са положителни, в сравнение с да седят у дома и да се самосъжаляват... Тук има едно разпокъсване на връзките сред хората, всеки се е забил в телефона си. А това е към този момент тайната концепция на TURNOVO RUNS – посредством обществени действия да събираме назад хората, а децата да имат положителни модели на подражателство. “
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР