Българинът има лична инфлация, освен това, което вади НСИ и

...
Българинът има лична инфлация, освен това, което вади НСИ и
Коментари Харесай

Пламен Димитров, КНСБ: Всеки да поиска от работодателя си увеличение на доходите


Българинът има персонална инфлация, също така, което вади Национален статистически институт и Евростат и тя зависи от това какви артикули и услуги всеобщо използва. 20-те артикули и услуги, които най-често използваме в всекидневието са поскъпнали близо 50% на годишна база. Има артикули от тях, които са минали и 100%.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Всички усещаме обедняване и няма по какъв начин да е по различен метод. За нас основният въпрос е да се компенсира най-малко инфлацията за всички, без изключение. Протестната акция, която започнахме преди седмица има такава цел. На всички равнища и в частния бранш, където ситуацията е малко по-добро – над 17% е растежа на заплатите в промишлеността, в услугите картинката е към 14.5%, а в държавния бранш е най-зле – малко под 8% са обезщетени приходите.

 
Това е нашият зов, всеки да изиска от работодателя си самичък или със своите сътрудници нарастване на приходите си, най-малко толкоз едвам покрие инфлацията. Смятам, че всеки един рационален шеф би направил това.
Нашата пазарна стопанска система не е толкоз пазарна, колкото би трябвало да бъде. Регулаторите Комисията за защита на конкуренцията, за финансов контрол и така нататък не работят добре. По цялата верига на ценообразуване има спекулативни детайли. Нямам пояснение другояче по какъв начин в земеделския бранш единствено сред 15 и 20% от продажната цена стига до земеделските производители.

Фиксираните цени са епизод от предишното, който не води до нищо положително. Трябва регулаторите да се намесят в прозрачността на ценообразуването.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР