Българинът Христо Василев е поставил рекорд на тест на Менса

...
Българинът Христо Василев е поставил рекорд на тест на Менса
Коментари Харесай

Голям успех: Българин с IQ рекорд

Българинът Христо Василев е сложил връх на тест на Менса - най-старата интернационална организация на хората с високо IQ. Той се е справил без неточност и е изкарал 156 точки от 156 вероятни. 

Тестът е с 45 въпроса. Явилите се имат 30 минути разполагаем, с цел да се оправят с тях. Въпросите се водят психическо проучване. Има матрици без цифри и текст. Поле от 9 квадратчета и разнообразни зависимости, най-вече придвижвания и взаимоотношения на фигурите. " По-лесните въпроси дават повече точки, а по-трудните по-малко, тъй като е немислимо да дадеш неточност на нещо елементарно, а за най-сложните е възможно да се позволяват 1-2 неточности “, сподели пред " Телеграф “ Василев. Той изяснява, че персентилът (процентите) се дефинират освен от броя точки. Взема се поради и възрастта на участника. Затова не всеки път персентил 100 се получава при 45 правилни отговора. За възрастта на Василев летвата е по-ниска. Така той събира максимумът точки. 

Сдружението на хората с най-голям коефициент на просветеност е учредено в Англия през 1946 година Началото в България е сложено през 1991-ва, когато са извършени първите проби у нас. През 1992 година Менса-България е записана като съдружие. Оттогава над 2000 души са решили теста на равнище, позволяващо им участие в сдружението. " За да получиш покана за участие в Менса, минимумът по новите правила е 148 точки. По предходните правила са били до 200 точки “, споделя Василев. Той е нов член. Положил е изпита си през октомври, само че резултатите от психоложката излизат чак декември. След това му изпращат онлайн покана и картата за участие. 

" Всекидневно от години вземам решение IQ проби, само че не за да се сготвям. Това е част от живота ми. По този метод упражнявам мозъка си нонстоп. Те са даже на по-високо равнище от това за Менса “, споделя рекордьорът. По думите му, до момента в който пробата на Менса изследва избран тип зависимости до избрана трудност, то IQ тестванията са доста и има и по-сложни. " В някои случаи може да би трябвало да намерят 4 незнайни, като фигурите се трансформират в цифри и това би трябвало да стане за секунди, откакто е стартирал  IQ пробата “, добавя рекордьорът. 

Според Василев при всяко кандидатстване за работа с изключение на характерната материя е хубаво човек да поставя и IQ тест, с цел да се реши методът му на мислене. " Ако хората се уверени, че човек е образован, това е причина да навлезе в спецификата на нещата. Само разсъдък и единствено познания не вървят едно без друго. Когато човек кандидатства за работа, той би трябвало да е осведомен и със спецификата. В множеството компании се дава IQ тест, с цел да се види интелектът на човек, с цел да се види каква му е логическата мисъл, освен знанията “, споделя той. 

Рекордьорът се занимава и с шах. Последните месеци играе против компютърния най-много elo 3200. Ботът е мъчно да се матира. За статистиката най-високото elo е на норвежеца Магнус Карлсен, който е 2856. По думите на Василев шахът оказва помощ за логическото мислене и мозъка, само че по малко по-математически вид. " Там са избран вид логичен зависимости, има доста калкулации. Затова малко скапва формата за различен вид логичен взаимозависимост. Шахът не оказва помощ за теста за Менса, с тях няма връзка “, счита той. За тренирането на мозъка му оказват помощ и по-сложните филми. Често гледа психотрилъри, които се разплитат мъчно. Пише и стихове, само че ги е представял единствено пред близки. Завършил е бакалавър " Финанси “ и магистър " Международна сигурност “. Работил е в държавната администрация. 

В Менса членуват от учени до среднисти. Образованието на индивида не е определящо. " На някои биха им се сторили странни хората в Менса, те са по-различни. IQ-то може би трансформира личността на индивида. Помага му да надрасне някои неща. Те са по-разхвърляни и безредни, постоянно в диалог преливат от тематика в тематика. Хаосът е главното нещо, поради което имат този резултат “, показа Василев. По думите му, в случай че мисълта на човек по принцип тече неотклонно, мъчно ще долови в теста на Менса или различен тест, като гледа фигури, да направи взаимовръзката сред тях. Мисленето му би трябвало да е по-хаотично. 

Василев членува и във Фесйбук група " IQ другари “, в която не всички са членове на Менса.

Те се събират в столичен мол, където играят боулинг, сядат на заведение. " Хората са със подобен разсъдък и IQ, само че са разнообразни персони. Повечето са от сферата на компютърните технологии - програмисти, софтуерни инженери “, описа още рекордьорът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР