Българинът е склонен да плаща скъпо за енергийната издръжка на

...
Българинът е склонен да плаща скъпо за енергийната издръжка на
Коментари Харесай

Спестете пари с по-енергийно ефективен дом


Българинът е податлив да заплаща скъпо за енергийната прехрана на своя дом. У нас енергийната просвета към момента е относително ниска и по тази причина огромна част от приходите ни отиват за ток, отопление и изстудяване. За жал България е на дъното на класацията по енергийна успеваемост в Европа, като към 40% от потреблението на електричество отива за отопление, за разлика от Западна Европа, където този % е съвсем на половина.

Ежедневната поддръжка на семейството изисква доста сила. С оглед на възходящите разноски за електрическа енергия и световния фокус върху изменението на климата, доста хора търсят способи да понижат своето енергийно ползване, с цел да оказват помощ както на околната среда, по този начин и на фамилния бюджет.

Ако и вие желаете да намалите разноските и въглеродния си отпечатък, да извършите дома си по-енергийно ефикасен е отлично начало. Няколко дребни промени биха могли да ви спестят стотици или даже хиляди левове всяка година. Много жилища не са издигнати или оборудвани предвид на успеваемостта, а също така можем да променим някои домашни привички, с цел да пестим повече сила.

Разберете по какъв начин с няколко лесни стъпки можете да подобрите енергийната успеваемост в своя дом:

Отопление и изстудяване

Отоплявайте и проветрявайте вярно

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или дебели пердета, с цел да не спирате топлината, която отдават в стаята. Проветрявайте пространствата постоянно с необятно отворени порти и прозорци, само че за малко, с цел да запазите топлината на стените. Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от вкъщи. Избягвайте да ги изключвате изцяло, тъй като по този начин стените на жилището изстиват и след това уредите употребяват повече сила, с цел да доближат още веднъж мечтаната висока температура.

Инсталирайте таванни вентилатори

Таванните вентилатори са отличен метод за по-ефективно систематизиране на въздуха. Качественият вентилатор на тавана може да бъде изненадващо добър сурогат на парното или климатика, спестявайки сила посредством основаване на бриз за изстудяване или (при противоположна настройка) посредством изтласкване на топлия въздух надолу в стаята. Дори да не желаете таванен вентилатор, охлаждайте се с естествен вентилатор през лятото. Вентилаторите употребяват доста по-малко сила, в сравнение с климатиците.

 istock istock
Когато употребявате климатик

Ако въпреки всичко желаете климатик, би трябвало съобразите мощността на уреда с размера на помещението, което ще охлаждате/отоплявате. Опитайте се да монтирате външното тяло на климатика на сянка, в случай че разположението на постройката го разрешава. Така уредът ще употребява по-малко сила за изстудяване. Много е значимо да поддържате филтрите на климатика чисти. Замърсяването, което се натрупва в тях, освен е нездравословно за здравето, само че понижава и мощността на климатика. Затова постоянно почиствайте филтрите и най-малко един път в годината му правете профилактика.

Използвайте прозорците с южно ревю

При покупка на нов дом, обърнете изключително внимание на ревюто на жилището. С по-голям брой прозорци с южно ревю ще можете да се възползвате от слънцето през зимата, с цел да отоплявате дома си, намалявайки сметките си за отопление. А през лятото можете просто да затъмните прозорците, с цел да ограничите слънчевата светлина и да предотвратите прегряване.

Качествена изолираност

Уплътнете прозорците и вратите

Всеки отвор към външния свят във вашия дом е евентуален източник източник на топлинна загуба, даже когато е затворен. Поради тази причина е добра концепция да тествате всичките си прозорци и порти. Това става най-лесно като ги обиколите със свещ и следите за вибриране. Ако откриете сектор с течение, уплътнете добре мястото. Дебелите пердета или преносимите изолиращи панели за прозорци също ще ви оказват помощ да ограничите притока на леден въздух в жилището.

Заложете на качествена дограма

Тъй като са направени от стъкло, прозорците са едва място в дома във връзка с топлинната загуба. За да намалите количеството сила, която се губи през прозорците, за предпочитане е да преминете към по-висококачествени прозорци с двоен или даже троен стъклопакет. За разлика от елементарните прозорци, при тези с двоен стъклопакет топлинната загуба е с сред 50 и 70% по-ниска. К-стъклото може да понижи сметките ви с близо 50%.

 istock istock
Изолирайте покрива

Топлият въздух е по-лек и се издига нагоре, тъй че голямо количество сила се губи поради неприятно изолирани покриви. Това е изключително огромен проблем в старите жилища. Уверете се, че вашият покрив е вярно изолиран, тъй като това ще ви спести доста пари в бъдеще. Обикновено инвестицията се изплаща в границите на няколко години. Санирането също може да ви спести огромна част от парите, давани за отопление и изстудяване.

Оптимизиране на кухнята

Размразявайте фризера и хладилника

Фризерите натрупват лед с течение на времето, а това понижава тяхната успеваемост и усилва енергийната консумация. Опитайте се да поддържате фризера си оптимално чист от насъбран лед, с цел да работи допустимо най-ефективно. Хладилниците също могат да натрупат лед, изключително наоколо до вентилатора, когато са претъпкани, тъй че е добре постоянно да ги размразявате. Един сантиметър лед в камерата може да усили разноските за електрическа енергия с до 75%!

Използвайте хладилника вярно

Не поставяйте отоплителни тела наоколо до ледник (фризер). Колкото по-ниска е температурата на околната среда, толкоз по-ниска е потреблението на електрическа енергия на уреда. Никога не слагайте горещи съдове в хладилника. Опитайте се да избягвате честото или дълготрайно отваряне на хладилника или фризера. Когато пристигна време за пазаруване на нов ледник, обърнете внимание на енергийния клас на уреда.

Погрижете се за верните настройки

Проверете уплътненията на хладилника. Добрата топлоизолация може да спести до 40% електрическа енергия. Настройвайте уреда на оптимална температура. Много постоянно хладилниците са настроени на прекомерно ниски градуси. За всеки градус по-ниска температура потреблението на сила нараства с до 10%. Идеалната температура за отделението за изстудяване е към +5 ºС или +6 ºС, а за фризера -18 ºС.

Почистете вентилаторите на уредите

Малко прочут провинен за загуба на сила в множеството домове са мръсните вентилатори на електроуредите. Много общоприети домашен уреди като хладилници се задръстват с прахуляк, което кара моторите да работят по-усилено и надлежно да изразходват повече електрическа енергия. В течение на месеци и години това в допълнение ползване на сила нараства. Почистването на праха на всеки няколко месеца е добър метод да поддържате уредите си допустимо най-ефективни.

 istock istock

Гответе практично

Използвайте тенджери с диаметър, подобаващ на котлона, с цел да няма загуба на топлота. Проверете дали не сте поставили прекомерно доста ненужна вода за варене в тенджерата. Колкото по-малко вода се затопля, толкоз по-малко сила се изразходва. Покривайте тенджерата с похлупак, с цел да намалите времето за готвене. За ястия, които се готвят дълго, използвайте тенджера под налягане. Не отваряйте фурната постоянно по време на печене и я изключвайте малко преди приключване на времето за подготвяне, защото тя резервира топлината си за известно време.

Намалете използването на фурната

Фурните са огромни потребители на сила, а множеството хора ги оставят включени по-дълго, в сравнение с фактически е належащо. Не се тормозете, това не значи, че ще би трябвало да готвите по-малко. Но доста от нещата, за които всекидневно използваме фурната, в действителност могат да бъдат реализирани благодарение на други, по-ефективни уреди като мултикукър, еър фрайър или микровълнова фурна. Опитайте се да спрете да употребявате фурната за всичко допустимо, с цел да постигнете забележими икономии на сила.

Пестене на вода

Използвайте водата рационално

Взимайте си по-често душ, в сравнение с вана. Енергийните разноски за цялостна вана са към три пъти по-високи, в сравнение с при взимането на душ. Също по този начин се старайте да не прекарвате прекомерно дълго време под душа. Докато си миете зъбите или се бръснете, постоянно спирайте водата.

Перете рационално

Не пускайте пералнята полупразна, а изчаквайте до момента в който се изпълни без да превишавате оптимално допустимото тегло. Избирайте най-ниската подобаваща температура, защото перилните препарати работят задоволително ефикасно даже при ниски температури. Пропускайте програмата за авансово изпиране, в случай че облеклата ви не са доста нечисти. Избягвайте да употребявате сушилна машина. При сушилната стратегия се изразходва два пъти повече сила, в сравнение с при средностатистическа стратегия за пране. Освен това сушилнята съкратява живота на някои материи.

Използвайте по-студена вода

Настройката по дифолт на доста перални и съдомиялни машини употребява вода, която е по-топла от нужното, което губи сила. Прането и стартирането на съдомиялната машина на по-ниска температура нормално е също толкоз дейно, колкото и на по-висока. При пране по опция намалете температурата от 60 °С на 40 °С. Старайте се да употребявате енергоспестяващите стратегии на уредите.

Намаляване на енергийните разноски

Изключете рядко употребяваните устройства

Електронните устройства употребяват сила, когато са включени към мрежата, даже в случай че са изключени (или в режим на подготвеност – stand by). Въпреки че изключени изразходват относително малко, всички устройства в дома ви употребяват доста количество сила с течение на времето. Можете да избегнете това, като изключвате устройства като тв приемници, игрови конзоли, принтери, кафемашини и така нататък, когато не ги употребявате. Използвайте един разклонител за няколко устройства, с цел да можете елементарно да ги изключвате всички дружно.

Използвайте зарядните спестовно

Зареждането на електронни устройства по-дълго от нужното също съставлява спомагателен разход на сила. Избягвайте това, като наблюдавате устройствата, до момента в който се зареждат, и ги изключвайте от контакта, откакто са изцяло заредени. Освен че ще ви спести пари, този табиет ще удължи живота на батериите.

 istock istock
Настройте таймери

Повечето климатици и бойлери са снабдени с програмируеми таймери. За да избегнете енергийна загуба, настройвайте таймери за всички уреди, тъй че да ги употребявате, единствено когато имате потребност от тях, вместо да вземем за пример да ги оставяте включени цяла нощ или до момента в който сте на открито. Не загрявайте прекалено много водата в бойлера, а го настройте на оптималната температура от 60 °C, с цел да работи ефикасно и хигиенично. Не увеличавайте прекомерно температурата на стайния термостат – това няма да помогне жилището ви да се стопли по-бързо.

Изберете енергийно ефикасни уреди

Това звучи по-лесно на доктрина, в сравнение с процедура, в случай че разполагате с стеснен бюджет. По-старите и по-нискоефективни уреди обаче потвърдено изразходват фрапантно повече сила от тези с по-висока енергийна успеваемост. Така че при подмяната на остарели уреди или обзавеждане на нов дом, постоянно се опитвайте да закупите допустимо най-високоефективните (с най-голям клас). Всеки апарат има енергиен етикет с оценка от А (най-висока ефективност) до G (най-ниска ефективност).

Използвайте енергийно ефикасни крушки

Много семейства към момента употребяват извънредно неефективно осветяване в домовете си. Нискоефективните крушки, като лампите с нажежаема жичка и халогенните крушки, изразходват доста количество електрическа енергия, в случай че се употребяват непрекъснато. Един от най-лесните способи да намалите потреблението на сила в дома си е да преминете към по-ефективно осветяване – енегроспестяваши крушки като компактни луминесцентни лампи (КЛЛ) или светодиоди (LED). Енергоспестяващите крушки светят по същия метод и даже имат по-дълъг живот.

Изключвайте или намалявайте осветлението

Създайте си табиет да гасите лампите, постоянно когато напускате помещението. Друг метод да оптимизирате потреблението на сила е да монтирате уреди за управление на силата на осветлението. Това са по този начин наречените потенциометри, или още димери, посредством които можете да намалите или увеличите мощността на уреда. Може да инсталирате сензори за придвижване за междуетажните площадки или за лампата пред входната врата.

Използвайте нощната цена за ток

Нощната цена е доста по-изгодна от дневната и това ще ви спести доста пари. Модерните бойлери имат добра изолираност и без проблем могат да съхраняват водата топла до 12-14 часа. Затова включвайте бойлера преди да си легнете или използвайте таймер, който да го включва и изключва вместо вас. Също по този начин е добра концепция през нощта да пускате пералня, съдомиялната, прахосмукачка робот и така нататък

Изберете верния енергиен снабдител

Попитайте вашия снабдител на сила дали може да конфигурира образован електромер в жилището ви. Интелигентните газомери и електромери могат да понижат потреблението ви на сила с 3%. Повечето енергийни снабдители оферират цени за зелена електрическа енергия, които спомагат за по-широко разпространяване на силата от възобновими източници, като да вземем за пример вятърната и слънчевата сила.

Инсталирайте слънчеви панели

Ако имате покрив, можете да инсталирате слънчеви панели, с цел да произвеждате сами част от вашата електрическа енергия. Генерирайки лична сила, ще би трябвало да купувате по-малко от мрежата и даже може да съумеете да продадете непотребната сила назад на енергийните компании, с цел да намалите енергийните си разноски в допълнение. Инвестирането в предпазване на сила също може да ви помогне да употребявате слънчевата сила допустимо най-ефективно.

Направете енергиен одит

Енергийният одит ще ви помогне да определите по какъв начин употребявате силата и къде могат да бъдат направени спестявания във вашия дом. Ако в никакъв случай не сте правили подобен, мощно ви го предлагаме, защото ще помогне да разберете къде да инвестирате в усъвършенствания. Можете или да платите на експерт да извърши одита, или да го извършите сами гратис.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР