Българинът Божидар Саръбоюков получи престижната награда за Изгряваща звезда на

...
Българинът Божидар Саръбоюков получи престижната награда за Изгряваща звезда на
Коментари Харесай

Наш атлет получи престижна награда

Българинът Божидар Саръбоюков получи влиятелната премия за " Изгряваща звезда на АБАФ " при подрастващите лекоатлети. Това стана по време на Балканската атлетическа церемония в Истанбул, която се провежда от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ).

19-годишният Саръбоюков, който завоюва и анкета за " Атлет на България " за 2023 година на списание " Атлетика ", се състезаваше с триумф и на двата хоризонтални скока - на дължина и троен скок, през миналата акция.

През зимата той сложи нов народен връх на скок дължина за юноши до 20 години със 7.97 метра и зае четвърто място на Европейското състезание в зала за мъже и дами в Истанбул.

През лятото спортистът от Харманли потвърди класата си с рекордна серия на скок дължина на Европейското състезание за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим (Израел), като усъвършенства два пъти националния връх на скок дължина с 8.18 и 8.22 метра, като остана втори единствено на 1 сантиметър от златния орден, само че поради мощното си показване получи квота за присъединяване на Световното състезание за мъже и дами.

На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен орден в Йерусалим с персонален връх от 16.25 метра.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория от българските състезатели наградата са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе оповестена за " Изгряваща звезда на АБАФ " при девойките. 19-годишната сръбкиня, която е международна рекордьорка на копие за девойки до 18 години, завоюва европейската купа до 20 години в Йерусалим и балканската купа за дами в Кралево, Сърбия.

Световният първенец на скок дължина и европейски отличник в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе определен за " Атлет на АБАФ " за 2023 година, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данъшмаз (Турция) взе премията за " Атлетка на АБАФ ".

Освен Саръбоюков, огромно самопризнание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика. Родната централа бе отличена за приноса й към АБАФ с отличната организация на Балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември.

Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев. Всички представители на атлетически федерации на галата получиха и плакети от турската атлетическа федерация, която чества 100 години от основаването си през 2023-а.

Българска федерация лека атлетика ще бъде хазаин на Балканската атлетическа церемония през 2024-а, когато ще чества 100-годишен празник. Галата ще бъде в столицата София, а страната ни ще бъде хазаин на Галата за трети път след Правец през 2011-а в първото й издание и 2017-а в Стара Загора.
 Сензацията Саръбоюков получи покана за международното
Сензацията Саръбоюков получи покана за международното

Надпреварата в Будапеща е от 19 до 27 август
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР