Българинът Божидар Саръбоюков получи престижната награда за Изгряваща звезда на

...
Българинът Божидар Саръбоюков получи престижната награда за Изгряваща звезда на
Коментари Харесай

Божидар Саръбоюков получи приза Изгряваща звезда на Балканските атлетически федерации

Българинът Божидар Саръбоюков получи влиятелната премия за " Изгряваща звезда на АБАФ " при подрастващите лекоатлети по време на Балканската атлетическа церемония в Истанбул, която се провежда от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ).

19-годишният Саръбоюков, който завоюва и анкетата за " Атлет на България " за 2023 година на списание " Атлетика ", се състезаваше с триумф в две дисциплини през миналата акция – скок на дължина и троен скок.

През зимата той сложи нов народен връх на скок дължина за юноши до 20 години със 7.97 метра и зае четвърто място на европейското състезание в зала за мъже и дами в Истанбул. През лятото спортистът от Харманли потвърди класата си с рекордна серия на скок дължина на европейското състезание за юноши и девойки до 20 години в Йерусалим (Израел), като усъвършенства два пъти националния връх в дисциплината с 8.18 и 8.22 метра, като остана втори единствено на 1 сантиметър от златния орден, само че поради мощното си показване получи квота за присъединяване на международното състезание за мъже и дами. На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов завоюва втори сребърен орден в Йерусалим с персонален връх от 16.25 метра.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория от българските състезатели наградата са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева през 2018-а и Валентин Андреев през 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе оповестена за „ Изгряваща звезда на АБАФ “ при девойките. 19-годишната сръбкиня, която е международна рекордьорка на копие за девойки до 18 години, завоюва европейската купа до 20 години в Йерусалим и балканската купа за дами в Кралево, Сърбия.

Световният първенец на скок дължина и европейски отличник в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе определен за " Атлет на АБАФ “ за 2023 година, а европейската шампионка на троен скок в зала Тугба Данъшмаз (Турция) взе премията за " Атлетка на АБАФ “.

Освен Саръбоюков огромно самопризнание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика, която бе отличена за приноса ѝ към АБАФ с отличната организация на Балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември. Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев.

Всички представители на атлетически федерации на галата получиха и плакети от Турската атлетическа федерация, която чества 100 години от основаването си през 2023-а.

През идната година Българска федерация лека атлетика (БФЛА) ще бъде хазаин на Балканската атлетическа церемония през 2024-а по случай своя 100-годишен празник. Събитието ще бъде в столицата София, а страната ни ще бъде хазаин на церемонията за трети път след Правец през 2011-а в първото й издание и 2017-а в Стара Загора.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР