Българинът Александър Везенков получи историческо отличие, като бе обявен официално

...
Българинът Александър Везенков получи историческо отличие, като бе обявен официално
Коментари Харесай

Историческо признание: Везенков получи приза за най-полезен играч в Евролигата

Българинът Александър Везенков получи историческо отличие, като бе разгласен публично за Най-полезен състезател на сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига за мъже. Везенков получи влиятелното отличие персонално от президента на Евролигата - сръбската баскетболна легенда Деян Бодирога, на гала в литовския град Каунас. Именно там следва Финалната четворка на шампионата от петък до неделя, съобщи Българска телеграфна агенция.

Спортист номер 1 на България за 2022 година бе сюрпризиран от фамилията си - татко му Сашо Везенков, майка му Янка и сестра му Михаела. Точно сестрата на Александър Везенков разгласи новината за спечелването на премията, която се връчва след гласуването сред треньорите и капитаните на тимовете, представители на медиите и почитателите.
Моето семейство е всичко за мен. Дадоха ми образование, научиха ме да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и желаех да последвам пътя му. Най-вече на татко ми, майка ми и сестра ми дължа всичко, което съм през днешния ден.
Везенков към този момент завоюва наградата за Най-добър изпълнител в Евролигата и попадна в Идеалния тим за сезона. Той оглавява класациите по коефициент на успеваемост в Евролигата със приблизително 21.2 и по ефикасност със приблизително 17.2 точки.

Александър Везенков стана едвам вторият баскетболист в историята, който печели премиите за Най-добър изпълнител и Най-полезен състезател в Евролигата след французина Нандо дьо Коло от ЦСКА Москва през сезон 2015/2016.

Българинът дебютира в най-престижната европейска клубна конкуренция по баскетбол за мъже с екипа на испанския Барселона, където игра сред 2015-а и 2018 година. Той подписа с Олимпиакос през 2018-а.

Везенков се трансформира и в третия играч на гръцкия клуб, който е избиран за Най-полезен състезател на Евролигата след Милош Теодосич през 2010-а и Василис Спанулис през 2013 година.
" Изживяваме момента и сме щастливи да сме в Каунас. Да бъдем още веднъж във Финалната четворка е нещо в действителност огромно и сме щастливи за това ", сподели баскетболистът на Олимпиакос.

В петък, 19 май, българинът и съотборниците му от Олимпиакос ще се изправят против отбора на Монако в първия полуфинал на Евролигата от 18:00 часа българско време.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР