Българин участва в спасителната акция на 4-ма испанци, попаднали под

...
Българин участва в спасителната акция на 4-ма испанци, попаднали под
Коментари Харесай

Гастарбайтер от сатовчанско село спаси от разярени бикове 4-ма участници в кървавата корида на Памплона

Българин взе участие в избавителната акция на 4-ма испанци, попаднали под рогата на освирепели бикове в първия ден от фиестата Сан Фермин, която стартира в четвъртък в Памплона. Мъжете – всички участници в известната улична гонка с бикове в испанския град, потърпевши още при стартирането на първата партида животни, само че посредством бързите реакции на Радостин Парушев от сатовчанското с. Плетена и няколко негови сътрудници от Испания търсачите на мощни чувства се отървали единствено с леки набождания. Ради, който живее в Памплона от 2006 година, работи главно в строителството, само че по време на фиестата постоянно бива наеман от компанията, с която кметството в Памплона има контракт за защита на събитието. До предходната година уговорките му били в периферията на коридата, където се събират хиляди локални и туристи, само че тази година го поставили напряко в центъра на световноизвестното събитие. Ангажиментът му до 10 юли е всеки ден да пуска по еднокилометровия маршрут на коридата 6 бика, пред които тичат стотици мъже – основно членовете на локалните клубове на бикоборците, запалянковци и задгранични туристи, искащи да изпитат силата на духа си и бързината на краката в екстремалното премеждие. След края на гонката по коридора, в който към този момент са останали единствено биковете, Ради пуска след тях още 4 животни, чието предопределение е да върнат в изходната база главните 6 бика, написа struma.bg.



Гонките по време на Сан Фермин са общо 8.

Извън изпращането и прибирането на животните, българинът би трябвало да следи за реда зад защитните въжета, тъй като след няколко чаши сангрия /б. р. вино с доста плодове, захар и канела/ редовите испанци стават същински мачовци и тъкмо тогава ги осенява концепцията да прескочат въжетата и да се заврат под рогата на най-близкия бик, а това нерядко се трансформира в последния героизъм в живота им.

Според Радостин Парушев единствено за откриването на фиестата в четвъртък са продадени 9000 билета по 3 евро, осигуряващи достъп на щастливците покрай защитните въжета и стотиците високи платформи в близост, само че общо на площада имало 10 пъти повече мераклии да зърнат тичащите смелчаци и биковете по петите им.



Сан Фермин в действителност е най-почитаният празник в Памплона и в негова чест всяка година локалните получават 5 дни почивка. В градчето по това време работят единствено няколко магазина и заведенията, които вършат вманиачен оборот. Точно тази почивка употребява, с цел да се върне в България, и тъщата на Радостин Парушев – благоевградчанката Калина Ангелова. Тя живее в Испания от 16 година, омъжена е за испанеца Люис Хавиер и е една от основателките на дамски клуб „ Българска роза “ в Памплона – мястото, където се събират всяка седмица стотиците българки, живеещи в испанското градче.

„ Сан Фермин в действителност е обичаният празник на испанците, които или са във фиеста, или – в сиеста /б. р. следобедна дрямка/”, описа през смях Калина, която открихме през вчерашния ден по телефона на връх Чакалица, където непроменяемо се качва да „ презарежда батериите “ при всяко свое идване в родината. Въпреки желанието й да остане допустимо най-дълго време в Рила планина, тя обаче би трябвало да се прибере в Испания още през днешния ден, с цел да може на 9 юли да се включи във втората мега атракция на Памплона – Голямото българско хоро. От доста години на този ден на централния градски площад тъкмо в 18.00 часа на него се хващат хиляди българи, основно живеещи в тази част на Испания, само че и доста постоянно идват от прилежащи страни особено с тази цел. Хорото се вие 3 часа – до 21,00 часа, над него се веят стотици български флагове, българската музика се носи над целия площад, а към танцуващите ни сънародници нормално се събират тъкмо толкоз фенове, колкото идват и на коридата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР