Българин се нареди сред най-добрите автомобилни дизайнери в света. Името

...
Българин се нареди сред най-добрите автомобилни дизайнери в света. Името
Коментари Харесай

Един от най-добрите автомобилни дизайнери в света е българин

Българин се подреди измежду най-хубавите автомобилни дизайнери в света. Името на 33-годишния Александър Алексиев към този момент стои зад някои от най- известните суперавтомобили.
„ Никога не ми беше в главата, че авто дизайнер е някаква си там специалност. Като дребен постоянно съм харесвал да рисувам”, показа Александър Алексиев.
Страстта му към колите датира от ранна детска възраст. Едва няколкогодишен оказва помощ на татко си при ремонта на фамилната „ Лада” в София.
Когато Александър е на 10 фамилията му отпътува за Съединените щати. А няколко години по-късно влиза да учи в едно от най-престижните учебни заведения по дизайн. Запознава се с тогавашния дизайн шеф на „ Макларън” - Франк Стефънсън. „ Видях го в едно ревю, проявление на кола в Калифорния. И до момента в който бях там – шефът на дизайн учебното заведение, което приключих, сподели на Франк: „ Хайде, вземете го Александър при вас, той е отличен студент. Той ме пита за портфолио, постоянно носех в себе си флашка в портфолио”, изяснява още Алексиев.
Наемат го няколко седмици по-късно. „ Първият ми модел в компанията беше 720С. Кацнах от летището и след няколко дни имах ревю, тъй че трябваше да приготвя скици. Оттам до момента със 180 благи в час – няма спиране”, описа пред NOVA Александър.
След това продължава в отдела за специфични интервенции – там, където се раждат най-скъпите и неповторими суперавтомобили по поръчка на клиентите. Сред специфичните планове се подрежда и спийдтейл – най-бързият и най-скъп модел на „ Макларън” до момента, оценен на два милиона паунда. „ Бях дизайнер на вътрешността на колата. Най-интересното е, че самият водач стои в средата, а другите са зад него, от двете му страни. Има доста изобразяване, стоим с химикал, с молив.
За мен всеки ден е доста забавен, само че в края на деня отново рисувам ", изясни още той.
Всяка година прекарва няколко седмици с роднините си в България. И вижда българи измежду бъдещите очаквания в автомобилния дизайн. „ Вече съм се срещнал с доста положителни момчета и девойки, които учат за дизайнери. Това е постоянно нещо, което споделям на дали ще е студенти, дали ще е хора в разнообразни сфери: би трябвало да се бориш, би трябвало да искаш, да опитваш. Никога не взимай не за отговор, в случай че нещо го искаш доста ще има успех”, заключава Александър Алексиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР