Българин с двойно гражданство напусна Република Северна Македония, за да

...
Българин с двойно гражданство напусна Република Северна Македония, за да
Коментари Харесай

Българин от РС Македония с разказ как му е отказвано лечение заради произхода му

Българин с двойно поданство напусна Република Северна Македония, с цел да се лекува в България. Той твърди, че в западната ни съседка неведнъж му е отказвано лекуване поради произхода му.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1094
Мъжът прикани управляващите у нас да се намесят, защото, по думите му, обстановката ескалира и българите са лишавани от от ден на ден права.

Горан Серафимов е в София от няколко дни. Напуска Скопие заради влошаващото му се здравословно положение.

„ Бях подложен на огромен напън. Имам проблем с крайници, имам проблем с хернията, отказаха ми правото на опазване на здравето, както и всички съществени човешки права. Затова, че ние, българите не сме приети в Македония. Аз имам подадени тъжби в комисията по дискриминация, само че по тази причина, че не съществуваме като част от народа, се отклоняват всички тъжби, които внасяме ”, сподели Горан Серафимов.

Горан твърди, че поради отказана здравна и обществена помощ един от най-близките му другари, също от български генезис, умира преди 7 месеца.

„ Той беше диабетик. Човекът умря безусловно от мраз и от апетит. Това е жално и апелирам българската страна да се разсъни. Моля институциите да реагират. Ние нямаме кой да ни отбрани с изключение на българската страна ”, сподели Горан Серафимов.

Горан твърди, че сънародниците ни там все по-трудно намират и издръжка.

„ Един очевидно проявен българин не може да бъде даже преносвач. Ако стартира работа в някоя частна компания, ще пристигна ревизия и на притежателя на фирмата ще му кажат: " или го освободи от работа, че е българин, или ще измислим някаква санкция ". „ Имах няколко лични бизнеси. Фалираха ми ги ”, сподели Горан Серафимов.

Броят на българите, напускащи Северна Македония, внезапно се усилва в последните месеци, твърди нашият съотечественик, предава Нова. 

„ Аз се надявам, че е краткотрайно бягство, само че желая да предупредя, че можем да чакаме емигрантска, недай си Боже, бежанска вълна. Говорим и за българи като мен, които имат двойно поданство, само че и за българи без поданство. Аз имам информация за някъде 1000 фамилии, които размишляват в тази посока ”, сподели Серафимов.

Самият той към този момент вижда бъдещето си в София. „ Моето семейство е умряло, самичък съм. Мисля да започна отначало. Може един ден да се върна отново ”, изясни Горан Серафимов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР