Българин, живеещ в Колорадо, оцеля по чудо, след като беше

...
Българин, живеещ в Колорадо, оцеля по чудо, след като беше
Коментари Харесай

Мълния удари млад българин, докато катери планина в Колорадо

Българин, живеещ в Колорадо, оцеля по знамение, откакто беше ударен от гръм в планината. Минко Николов вижда гибелта от близко, когато се качва в националния парк " Роки маунтийн ". Но пристрастеността му към планинското катерене за малко да му коства животът.

“Едни от първите ми мисли бяха дали ще оцелея, след това взеха да ми идват други мисли, че несъмнено ще изгубя крайници и ръката си.”, споделя 31-годишният българин.

За благополучие Минко Иванов е жив. Но следствията от удара от гръмотевицата ще го преследват цялостен живот, написа bg-voice.com.

На 17 август той се качва в националния парк Роки маунтийн – от 2012 година до момента, споделя, че го е правил над 120 пъти. Именно поради планините се мести в Денвър.

Минко вижда идващата бурята, само че когато взема решение да се върне, е към този момент късно. След удара от гърма обаче съумява да се разсъни.

“След към 30 секунди погледнах малко по-нагоре по самия път и видях момче и момиче, които ми споделиха, спри, спри, тебе те удари мълния, и тогава разбрах какво в действителност ми се е случило”, спомня си Минко.

Джош Кук и приятелите му намират поваления на земята българин. “Като се приближихме, видяхме, че от него излиза пушек”, споделя Джош пред Fox 31 Денвър.

“Видях, че левият ми крайник пуши и не мога да го шавам. Дясната ми ръка беше парализирана и схваната в едно състояние, покрай тялото, и болката от рамото беше ужасна, която пристигна 30 сек., откакто се събудих”, спомня си първите мигове в схващане Минко.

Хората към него се обаждат на 911, Минко е закаран с хеликоптер до локалната болница, а по-късно и в център за изгаряния в Денвър. “Там към този момент след първия обзор се разбра, че имам 30% изгаряния по тялото и стартира различен вид битка”, споделя той.

Следват поредност от интервенции по цялото тяло – челюстта, краката, ръцете, и процедури по възобновяване на кожата.

“Тогава се разбра и за огромно страдание, че имам наранени мускули, които са почнали да умират и да повреждат тялото ми от вътрешната страна. За голямо мое благополучие, след втората интервенция организмът ми е надвил и самото изрязване на мускули спря след 50% изрязване на делтоидния ми мускул на рамото, като изгубих половината част от него.”

Лекарите остават сюрпризирани от възобновяване на Минко. “За тях беше шокиращо, само че за мен беше огромна радост”, благополучен е роденият във Велико Търново българин.

Днес Минко към този момент има и пояснение от кое място светкавицата е влезнала в тялото му. Лятото той получава подарък от майка си – раница, създадена в България. “Раницата ми откъм гърба има Т-образна алуминиева планка за самия тил и светкавицата е блъснала там.

Има и дребна дупка и след това е предходна през тялото, където е раздрала дреха и всичко и е излезнала през двата ми крака”, изяснява той. Минко открил евентуалната причина за случая едвам преди няколко дни, когато разгледал облеклата си, които му били върнати от болничното заведение.

Всяка година към 50 души умират вследствие на мълния в Съединените щати, съгласно статистиките за последните 20-ина години, което ги прави втората причина за гибел след наводненията вследствие на рисковото време. За благополучие Минко Николов обаче не е част от таза от мрачна статистика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР