Българин е все по-близо до това да кара във Формула

...
Българин е все по-близо до това да кара във Формула
Коментари Харесай

Наш талант е сред претендентите за място във Формула 1

Българин е все по-близо до това да кара във Формула 1. Става въпрос за надарения Никола Цолов. Официалният уебсайт на Формула 1 направи селекция на най-прогресиращи млади водачи, които имат късмет да станат част от най-престижната автомобилна конкуренция. И в подбора откри място и българският водач Никола Цолов. Българинът господства испанската Формула 4 през 2022 година и то в първия си сезон като завоюва 13 победи в 21 старта и 15 пъти започва от полпозишън.

Авторите на селекцията не показват точните критерии, по които са подбрани състезателите, само че те са подредени по възраст и по това какъв брой
близо до Формула 1
е шампионатът, в който се състезават или ще се състезават през новия сезон. Така че е разумно описът да стартира с водачи от Формула 2, освен това към този момент натрупали опит зад тила си като Аюми Иваса (22 години) и Енцо Фитипалди (21 години).

Никола Цолов е показан втори в групата на 16-годишните, като е посочен и прякорът му „ Българския лъв ” и са изброени по-важните му триумфи от картинга насам. Той има 7-о място в международния шампионат на CIK-ФИА,. Нашето момче работи с организацията на Фернандо Алонсо А14 Мениджмънт и превъзходството в испанската Формула 4 през миналия сезон.

Другият 16-годишен водач в селекцията е италианецът Андреа Кими Антонели, който част от програмата за млади водачи на Мерцедес. Той има зад тила си две международни трофеи в картинга, а през 2022 завоюва купите във Формула 4 в Германия и Италия.

Сред 20-те водачи попадат и някои от бъдещите директни противници на Никола във Формула 3. Тук са Франко Колапинто, 19 години, който е от академията на Уилямс. Оттам идва и 17-годишният Зак О’Съливан. Във Ф3 влиза и европейският шампионат във Формула Regional Дино Беганович (19 години). Тук са и вицешампионът във Формула Regional Габриеле Мини (17 години), както и синът на Хуан Пабло Монтоя – Себастиан.
През 2023 година Цолов ще се състезава
във Формула 3 като част от френския тим „ ART Grand Pri “x, чийто водач Виктор Мартенс завоюва купата през миналия сезон.

„ За мен е наслаждение, че ще мога да направя тази крачка напред и следващата година да карам във Формула 3 за ART Grand Prix – съобщи Никола. – Тимът е доста сполучлив във всеки един шампионат, в който взе участие и за този тим са карали доста водачи от Формула 1. Суперщастлив съм, че започваме дружно нашето странствуване. ”
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР