Българин е номиниран за Нобелова награда. Това е Георги Господинов.

...
Българин е номиниран за Нобелова награда. Това е Георги Господинов.
Коментари Харесай

Българин е номиниран за Нобелова награда

Българин е номиниран за Нобелова премия. Това е Георги Господинов. Отличен е от българския П.Е.Н. център, заяви пред " Площад Славейков " секретарката на писателската организация Анжела Димчева.

По думите ѝ, решението е било взето през януари 2022 година П.Е.Н. центърът е написал номинацията и я е изпратил още същия месец в Шведския нобелов комитет. Номинацията е подписана от председателката на П.Е.Н центъра Здравка Евтимова.

Господинов е най-превежданият и най-награждаваният отвън България български публицист. Романът му " Времеубежище " получи огромната италианска литературна премия " Премио Стрега Еуропео ", номиниран е за друга италианска премия – " Грегор декор Рецори ", беше разгласен за разказ на годината през 2021 година от Фонд " 13 века България ", завоюва огромната премия за литература на Атина.

Георги Господинов е превеждан на повече от 20 езика, притежател е на голям брой интернационалните награди през годините и е лицето на българската литература през днешния ден по признанието на академичната рецензия освен у нас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР