Българин е бил нападнат в Судан. Той вече е евакуиран

...
Българин е бил нападнат в Судан. Той вече е евакуиран
Коментари Харесай

МВнР: Българин е бил нападнат в Судан, но вече е евакуиран и е в добро здраве

Българин е бил атакуван в Судан. Той към този момент е евакуиран и е в положително здраве. Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР) за Българска телеграфна агенция.

От Министерство на външните работи допълват, че българинът се намира в Кипър, а на следващия ден се прибира в България.

От Судан бяха изведени 34 души българи, а трима отхвърлиха евакуация, съобщи шефът на дирекция „ Ситуационен център " към Министерство на външните работи Таня Димитрова преди дни. Тя уточни, че в началото 31 души са поискали евакуация, като броят на хората е повишен до 37 в последните часове на 24-25 април.

По думите ѝ евакуациите са осъществени по суша и със самолети на партниращите страни на България. По суша маршрутите за евакуация са до границата с Египет и гр. Порт Судан, уточни тя. Относно отказалите евакуация български жители, Таня Димитрова изясни, че огромна част от сънародниците ни, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, с цел да се грижат за околните си.

Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 - ранени вследствие на боевете от 15 април насам, съгласно суданското Министерство на здравеопазването. Кризата принуждава от ден на ден хора на изоставен Судан. Около 14 000 судански жители към този момент са влезнали в Египет, оповестиха публични лица в Кайро, а Организация на обединените нации заяви, че към 20 000 към този момент са достигнали Чад. Храната, водата и горивото в този момент са скъпи и не доближават в Хартум, а единствено 16 % от здравните заведения към момента действат, заяви Световната здравна организация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР