Българин, дарил 55 000 евро на австрийската Партия на свободата

...
Българин, дарил 55 000 евро на австрийската Партия на свободата
Коментари Харесай

Българинът С. дал 55 000 евро на австрийската Партия на свободата, за да лобират пред австрийска застрахователна компания

Българин, дарил 55 000 евро на австрийската Партия на свободата за предстоящо подпомагане при реализиране на крупна финансова договорка, написа австрийският уебсайт „ ое24 ”. Българският предприемач, който постоянно обитава във Виена, преди към година взема решение дружно със своя сътрудник да изкупи българско пенсионно обезпечаване от австрийски тръст.
В изявление за изданието някогашният евродепутат и политик от дясната Партия на свободата Барбара Капел декларира, че е приела законно партийно подаяние и го е предала правилно по-нататък в партията.

Капел признава, че е получила 55 000 евро в брой от български предприемач с букви С. Те са се срещали три пъти в първокласен хотел във Виена, а парите са предадени в плик. Според Каплер, това е било в символ на признателност за опита ѝ да се намеси в интерес на българина пред австрийската застрахователна компания.

Каплер твърди, че този въпрос е бил авансово координиран с тогавашния водач на партията Хайнц -Кристиан Щрахе, който е дал единодушието си тя да влезе в ролята на лобист.

След неуспеха на договорката, обаче, С. си е изискал парите назад. Каплер допуска, че предприемачът има финансови проблеми. „ Това ме плаши. Предприемачът е много опасен”, признава тя пред „ ое24”.

Бившият евродепутат споделя, че през 2018 година С. дружно с колегата си е желал да изкупи българския пенсионен фонд от австрийски осигурителен тръст.

„ Вече бяха вложени 8 млн. (евро – бел.ред.). Сделката обаче спря и бях помолена да се намеся”, съобщи Каплер. За задачата тя получава утвърждението на партийния началник Хайнц-Кристиан Щрахе, който, обаче, упорства С. „ да подари нещо за партията”. На въпроса ѝ „ Колко?”, Щрахе бил дал отговор: „ 100 000”.

Българинът платил. Не 100 000, а 55 000, признава Каплер,

Хайнц--Кристиан Щрахе отхвърля да има каквото и да е присъединяване в тази договорка.

„ Абсолютна неистина е, че съм споделил, че тя би трябвало да изиска 100 000 евро като подаяние от български предприемач. В партията не е постъпвало дарение”, написа Щрахе във Facebook.

Според изданието българският предприемач е бил прочут и на член на управлението на партията, който го е поканил на празненството по случай рождения си ден.

Пред медията Барбара Каплер удостоверява, че познава българския предприемач „ от доста години” и се е срещала неведнъж с него. Вестникът написа още, че въпросният предприемач е обвинен в пране на пари.

Полицията в Австрия проверява българина от седмици, твърди още „ ое24”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР