Българи твърдят, че са работили във фермата за цветя в

...
Българи твърдят, че са работили във фермата за цветя в
Коментари Харесай

Проговориха българи, работили като роби в британска ферма

Българи настояват, че са работили във фермата за цветя в Корнуол, където задгранични служащи са експлоатирани като модерни плебеи. Информацията се появи в английски медии, а от българското Министерство на външните работи са безапелационни, че такива наши сънародници няма

 

Али и брачната половинка му Елена са на друго мнение. Те попадат на въпросното място и едвам се измъкват от там преди няколко седмици. „ Бях стотици пъти уверяван, че всичко е съвършено, че отиваш там, започваш да работиш, обезпечена ти е квартира, храна и ще взимаш не по-малко от 500 паунда на седмица ”, споделя Али. Реалността обаче се оказва друга. „ Трябва да имаш 90 паунда, когато постъпваш. Самата организация ти взима сред 500 и 800 паунда и 2 седмици си обратно със заплатата, а би трябвало да имаш 2 седмици за удръжка ”, споделя Елена пред Нова телевизия.

 

 Личните документи на постъпващите на работа се арестувани още при идването им. А заплатата се оказва двойно по-ниска от обещаната.„ Работихме по 12 часа. Беше пъкъл ”, спомня си Елена. Благодарение на родственици, фамилията съумява да събере пари, с цел да се прибере. Напускането на фермата завършва със скандал. „ Бях застрашен, че в случай че доста приказвам, ще бъда вкаран в пандиза ”, изяснява Али.

 

Фирмата-посредник, уредила работата зад граница, е " Оmega Work end Travel ". Намира се в Нова Загора. Не успяхме да открием никого нито на адреса, нито по телефона. В момента българите във фермата са над 100, твърди Али. „ Има доста хора, които не устоят на тези условия и желаят да се приберат, само че не могат да го създадат, тъй като нямат пари ”, продължава описа си Али. От посолството ни в Лондон поддържат връзка с английските управляващи за изясняване на случая. „ Засега не са открити български жители, нито измежду така наречен „ работодатели ”, нито измежду работещите във фермата ”, изясни Константин Димитров, дипломат на България във Англия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР