Българи си премахват сами вилите в Гърция в районите на

...
Българи си премахват сами вилите в Гърция в районите на
Коментари Харесай

Българи принудени да си премахнат временните вили и каравани в Гърция


Българи си отстраняват сами вилите в Гърция в регионите на Миродато, Мандра и Авдира поради акция с непостижими санкции за нелегално строителство от гръцките управляващи от последните месеци на предходната година. В трите приморски селища, които са в региона на Ксанти, има към 200 парцели на българи, които са купили земеделска земя, върху която са сложили каравани и вили, оповестява "Марица ".
Властите постановат санкции от 15 000 до 150 000 евро според от размера на обекта и строителните материали. Затова нашенците почнали да бутат сами вилите си, което смъква санкциите до търпимите 500 евро. Прагматичен смолянчанин даже развъртял резачката си и прибрал дървения материал от постройката си назад в Смолян. "Това не е нещо изборно към българите, постановат се и на гърци ", изясни пред "Марица " изясни предприемачът от Златоград Величко Сидеров, който също има парцели в прилежаща Гърция.
"Това е развой, който тече напоследък в Гърция, след пожара в Атина. Има доста огромно нарастване на санкциите, преди бяха 30% от 600 евро на кв. м, в този момент е 100% от 600 евро/кв. м. И всяка година по-късно плащаш 300 евро на кв. м санкция, тъй като продължава да ти седи на мястото противозаконната къща, защото нямаш право на земеделската земя да сложиш и преместваем обект, единствено каравана или кемпер. " Той съобщи, че дружно с други притежатели на такива обекти търсят подпомагане посредством кметовете на общини в Смолянско от страната ни за решение на казуса с гръцките управляващи. "Запознат съм с проблемите на притежателите на парцели в региона на Северна Гърция ", съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов. Той уточни, че има смяна в гръцкото законодателство.
"Когато са строени обектите изискванията са били други и не е имало проблем. Разговарял съм с кмета на Ксанти и казусът е подложен на равнище заместител министри. Редно е да се каже, че строителните управляващи не разделят обектите на "български " и "гръцки " и критериите са идентични. " Има съмнения, че напрежението се предизвика от локални политици, които всявали подозрения, че българите употребили парцелите и правата върху тях нелегално. Българите стартират да си купуват парцели край морето след отварянето на пунктовете през границата при Златоград и Маказа. Хора от Смолян, Мадан, Златоград, Рудозем, Момчилград, Кирково, Пловдив купуват имоти от по 300-400 кв. м и върху тях поставят каравани и преместваеми бунгала. Вложенията им варират от 15 до 50 000 евро в обектите. В тях доста от тях започнаха през годините сполучливо да развиват туризъм, като отдават цяло лято стаи за български туристи. Това обаче не се харесва на гръцките хотелиери, тъй като им се подбиват цените. Гърците негодували, че нашенци не заплащат техните разноски за налози и осигуровки на страната им, за разлика от тях, а употребяват морето за личен бизнес.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР