Българи са платили над 24,43 млн. лева, за да си

...
Българи са платили над 24,43 млн. лева, за да си
Коментари Харесай

Повече хора са принудени да си купят стаж за пенсия

Българи са платили над 24,43 млн. лв., с цел да си купят стаж, с цел да могат да се пенсионират. Това демонстрират данните на Национален осигурителен институт за предходната година. Сумата е много по-голяма от тази, платена през 2021 година, когато с цел да си купят стаж за пенсия претендент пенсионерите са платили 18,42 млн. лв..

Една от аргументите за по-голямата сума е растежът на вноската, която по закон е избрана на 19,8 на 100 от минималния застрахователен приход.

За предходната година той беше избран на 710 лв., а пазаруването на един месец стаж за пенсия коства 140,58 лева, колкото и в този момент. За една година стаж пък би трябвало да платите 1686,96 лева През 2021 година съгласно Закона за държавното публично обезпечаване минималният застрахователен приход беше 650 лева, а вноската за един месец -  128,70 лева

Освен нарастване на сумата има и растеж на хората, които са избрали да си купят стаж за пенсия. Хората се принуждават да заплащат, с цел да се пенсионират, защото условието за стаж се покачва всяка година. През миналата година това са създали 4093-ма души, а през 2021 година – 3840 индивида.

Сумата за закупуване на стаж остава без смяна

Средният брой месеци недостигащ застрахователен стаж на едно пенсионирано лице също се покачват – от 22,18 на 23,33, демонстрират данните на Национален осигурителен институт.
 istock istock
Вариантите за пазаруване на стаж са два и са разказани в Кодекса за обществено обезпечаване. Първият е за времето на образование за приключено висше или полувисше обучение, както и за интервала, в който човек кара докторантура. Вторият вид е покупка на до 5 години недостигащ стаж по общия ред.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР