Българи са били спрени снощи на границата със Сърбия. Новината

...
Българи са били спрени снощи на границата със Сърбия. Новината
Коментари Харесай

Черни печати: Сърбия не допусна българи за годишнина от окупацията на Западните покрайнини

Българи са били спрени нощес на границата със Сърбия. Новината заяви някогашният народен представител от Вътрешна македонска революционна организация Мария Цветкова, която е една от получилите черен щемпел.

„ Срам и срам за Сърбия‼️ Черни печати и конфискувани книги в Деня на черните забрадки и годишнината от трагичната окупация на Западните околности! Сръбската репресивна машина продължава да работи против българите от двете страни на границата. Днес бяхме спрени от сръбските управляващи на граничен пункт Олтоманци-Рибарци и не бяхме позволени да влезем в Сърбия, с цел да отбележим с нашите сънародници в Босилеград 103 години от сръбската окупация на изконните български земи “, разгласи тя.

Тя е била дружно със съпредседателя на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди, някогашния консул в Ниш и публицист Едвин Сугарев и доктор Валентин Янев - съпредседател на гражданско съдружие „ Западни околности “.

„ Бяхме претърсени като нарушители, колата ни беше подробно тествана и откакто не откриха нищо, бяхме държани неоснователно близо два часа на границата без никакво пояснение от страна на сръбските управляващи. Получихме черни печати и бяхме върнати назад в България. В същото време, по разпореждане на Висшия съд във Враня, сръбски служители на реда са нахлули в Културно-информационния център на българите в Босилеград (КИЦ), създали са обиск на пространствата и са иззели 23 броя от книгата на Едвин Сугарев  „ Елегията за краището ”, която трябваше да бъде показана довечера там. Книгата на Сугарев няколко пъти през последните месеци беше спирана при опит да бъде пренесена на територията на Сърбия “, изясни Цветкова.

„ При нас на границата пристигна българския консул в Ниш, който не съумя да ни помогне по никакъв метод. Нареждането да бъдем спрени беше от високо равнище на сръбския държавен уред. Впоследствие бяха спрени, претърсени и върнати още наши съидейници от Вътрешна македонска революционна организация - Христо Иванов, Радина Лазарова, Диана Стоянчова и Михаил Анастасов. Сега на ход е българското Външно министерство, което би трябвало да реагира остро и незабавно да отбрани правата на българите в Западните околности и всички българи, които през днешния ден бяхме възпрепятствани да влезем в Сърбия и да участваме в събитието, проведено от КИЦ “, зове тя.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР