Българи с деца бедстват на границата с Газа. В момента

...
Българи с деца бедстват на границата с Газа. В момента
Коментари Харесай

Българи с деца бедстват на границата с Газа

Българи с деца бедстват на границата с Газа. В момента 19 български жители чакат да изоставен линията Газа. Те попаднаха в лист на “Хамас ” с непознати жители, на които им е разрешено да изоставен територията.

“Искам да отида в България – там, където няма война, умерено е. Майка ми и татко ми са се оженили в България, родена съм там, живяла съм в България 4 години и след това се местят в Газа ”, това сподели пред Българска национална телевизия 29-годишната Самар Чинино.

Тя се намира на Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафа, където с останалите хора чакат да преминат границата.

Списъкът беше оповестен рано тази заран. Един от сънародници ни удостовери, че чака пропускането му през граничния пункт.

“Имам три деца – едното е на 7, другото е на 4, а третото е единствено на 1 годинка. Сестра ми е тук, също е български жител, тя е тук с 3-месечното си бебе ”, описа Самар Чинино.

По думите й на пункта има доста хора от разнообразни националности.

Чинино споделя, че е тръгнала  единствено с една чанта. По думите й сега на хората не дават храна и вода на границата.

“Мисля, че от другата страна на границата в Египет ни чака консул от българското посолство. Той чака всички български жители да прекосят границата ”, сподели тя.

Решението на Хамас

Палестинското коренно придвижване Хамас разгласява описи с хора, които могат да изоставен линията Газа през контролно-пропускателния пункт Рафах, съобщава ТАСС.

„ Публикуваме описи на притежателите на паспорти на други страни, които ще могат да преминат през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах на 1 ноември. Гражданите, посочени в документа, би трябвало да участват на Граничен контролно-пропусквателен пункт в 07:00 часа,  за да се улесни процесът на преход “, се споделя в известие на граничната работа на анклава, оповестено на страницата й във Facebook. Няма информация дали пристигналите на пункта по-късно от избрания период ще бъдат позволени да преминат границата. Списъците бяха оповестени през нощта, информацията за тях не беше дублирана в медийните запаси на Хамас.

Публикуваните от Хамас описи включват жители на Австралия, Австрия, България, Индонезия, Йордания, Финландия, Чехия и Япония. Освен това на чиновниците на Международния комитет на Червения кръст и на неправителствените организации (НПО), работещи в анклава, ще бъде позволено да изоставен Газа. Хамас не уточни за кои неправителствени организации става дума.

Общо в описите има най-малко 430 души. Освен непознати жители и чиновници на интернационалните и неправителствени организации, те включват палестинци с двойно поданство.

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР