Българи разработват уникални маски, които ще помагат на хора с

...
Българи разработват уникални маски, които ще помагат на хора с
Коментари Харесай

Българи разработват маска срещу мръсен въздух, която работи с мобилно приложение

Българи създават неповторими маски, които ще оказват помощ на хора с респираторни проблеми и ще пречистват въздуха.

Умната маска е интелигентна, тъй като събира информация от външната среда, комуникира с мобилно приложение и известява близките какъв брой е мръсна средата посредством светлинен знак, описа в предаването " Преди всички " един от основателите на продукта Петър Живков:

" Респираторно боледувам от дете. Когато живеех във Виетнам се сблъсках за първи път с в действителност замърсен въздух. Само за две седмици се отключиха всички респираторни проблеми, които бяха поотшумяли с времето. След време, когато се прибрах в България, на един Хакатон взехме решение да забележим какви са нововъведенията, които могат да се създадат, и разбрахме, че маските са един артикул, който не се е променял от години. "

От предходната седмица е налично приложението, което ще бъде обвързвано към маската. То се споделя Airlief и е изцяло гратис и допустимо да се изтегли на Android, и на IOS:

" Спрямо местоположението ви приложението вижда какъв брой е нечист въздухът към вас, свързвайки се посредством най-близкия датчик. То може да се употребява освен в България, само че и в още 75 страни. Това, което го прави неповторимо, е, че разработихме дружно с доктори и хора с респираторни проблеми прагматични препоръки по отношение на замърсяването на открито. Тоест когато е чисто времето, когато е хубаво да се разхождаме на открито, да ви известява да се разхождате, да проветрявате. Когато е доста неприятно замърсяването - да ограничим излизането, да носим защитни средства, да се употребяват домашни пречистватели. "

Инициаторите на плана работят и по различен хардуерен артикул под формата на очила, който оказва помощ за разчистване на въздуха.

Цялото изявление чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР