Българи, работещи в Германия, да плащат данък за доходите си

...
Българи, работещи в Германия, да плащат данък за доходите си
Коментари Харесай

Гастербайтерите ни в Германия ще плащат данък у нас

Българи, работещи в Германия, да заплащат налог за приходите си у нас. Това плануват промени в Спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане, които ще влязат в действие от 1 януари 2025 година, написа 24 часа.

Със сигурност новите правила ще се приложат за сезонните служащи, които работят по няколко месеца в Германия. Сега те не дължат нищо нито там, нито у нас. Причината е, че приходът им в Германия всекидневно не надвишава необлагаемия най-малко, а съгласно двустранната конвенция у нас те са освободени от данък.

Новите правила на спогодбата ще плануват те да платят налог или там, в случай че надвишат необлагаемия най-малко, или да бъдат обложени у нас, в случай че не заявяват заплатен в Германия налог.

От финансовото министерство припомниха, че Спогодбата за отбягване на двойното данъчно облагане с Германия е подписана през 2010 година До промени в нея се стигнало, откакто двете страни отчели, че от този момент са настъпили основни промени в региона на интернационалното данъчно облагане, инициирани от страните от Г-20 и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Тези промени би трябвало да противодействат на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги.

Промените са записани в плана Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, на тази основа е създадена многостранната спогодба за използване на ограничения, свързани с данъчните спогодби, за попречване на свиването на данъчната основа и прехвърлянето на облаги. Държавите са поканени да се причислят към нея. И България, и Германия са декларирали своята подготвеност да съблюдават наредбите на конвенцията, в това число да приведат своите спогодби в сходство със заложените в нея минимални стандарти.

От финансовото министерство прецизират още, че Федерална република Германия и България са се договорили наредбите на многостранната спогодба, засягащи минималния стандарт, да се вкарат посредством двустранен протокол, който е подписан на 21 юли 2022 година в София.

Освен това е контрактувана уговорка, въвеждаща метода на елементарния данъчен заем, който България избира да ползва като способ за унищожаване на двойното данъчно облагане.

Подобна смяна ще има и в други спогодби, ще засегне данъчни интервали, започващи от 1 януари 2024 година, и ще бъде оповестена, когато бъде подготвен цялостен разбор на всяка конвенция, за която са отнася.

Методът “освобождаване с градация ”, който България вкарва за работещите в Германия, планува приходите, получени в чужбина, да бъдат освобождавани от облагане в България, без значение дали тези приходи са дейно обложени в страната на източника. Предвидено е и приложение на метода на данъчния заем, при който платеният в чужбина налог се приспада от дължимия налог в България.

Промените ще натоварят данъкоплатците, които ще би трябвало да имат документи за получените приходи и размера на удържания в чужбина налог. Ще натоварят и данъчната администрация, която ще прави съответните инспекции.

Единственото изключение за приходи в чужбина към този момент е за пенсии и за приходи от държавна работа, за които спогодбата планува да бъдат обложени единствено в Германия. За тях ще продължи да се ползва досегашният способ “освобождаване с градация ”, т.е. да не се заявяват в България.

Ползите от спогодбите за отбягване на двойно данъчно облагане са потвърдени от дълго време. Първоначалната им цел бе единствено да не се полза двойно еднакъв приход в две разнообразни страни. В момента обаче тяхната роля се уголемява и те към този момент вкарват правила за недискриминация, продан на информация, даване на помощ при събирането на налози, процедури за взаимно съглашение, битка с данъчните злоупотреби, унищожаване на двойното икономическо данъчно облагане и други.

Планът на Организацията за икономическо сътрудничество и раз включва пакет от данъчни ограничения, които следва да бъдат въведени в българската правна система както посредством националното законодателство, по този начин и посредством интернационалните данъчни спогодби. Това са ограничения, ориентирани към попречване на съществуващите практики за укриване и невнасяне на налози и потреблението на схеми за нападателно данъчно обмисляне и отклоняване от данъчно облагане.

Подходът ни в договарянията за споразуменията е да се търси балансиране, което ще е от изгода за цялата стопанска система, с прочут акцент върху характерни браншове на българската стопанска система, безапелационни са от финансовото министерство.

Действащите спогодби са отнесени в няколко групи. Към първата са страни, с които към този момент имаме контракти, само че те се нуждаят от актуализиране.

Към втората група с предпочитано значение са спогодбите ни с държавите-членки на Г-20. Това са Австралия, Аржентина, Бразилия, Англия, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Руската федерация, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР и Япония. Към момента имаме подписани такива с 16 страни от тях. Все още нямаме с Австралия, Аржентина, Бразилия и Мексико.

В обособена група са спогодбите с страни, по едно и също време членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Европейски Съюз. От 38–те страни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз имаме подписани контракти с 31, а задачата е към тях да се прибавят и такива с Австралия, Исландия, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Нова Зеландия и Чили. От 26-те държави-членки на Европейски Съюз, имаме подписани спогодби с всички.

В последната група са страни, които до този миг не са били измежду обичайните значими стопански сътрудници на страната ни.

При сключването на нови или при смяна на настоящи спогодби значение за подбора и избора на способ имат няколко критерия: стопански връзки със съответната страна, политическа система и непоклатимост, особености на корпоративното и комерсиалното право и други

Два са главните модела на данъчна конвенция, които се употребяват като основа при водене на договаряния и подписване на нови. Моделът на данъчна конвенция на Организацията за икономическо сътрудничество и раз разпределя правото на облагане сред страната, на която лицето е локално лице за задачите на данъчното облагане, и страната на източника на прихода. Моделът на данъчна конвенция на Организация на обединените нации е подобен с този на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, само че дава по-широки права на облагане в държавата- източник на прихода. Двата модела имат съответни разновидности.

България е предложила промени в някои от тези модели. Например “критерия за скъсване на връзката ” при нефизически лица и критерия “място на основаване ”. Друго българско предложение е да се ограничи приложението на данъчните облекчения във връзка с приходи от дивиденти, изключително в случай че тези приходи се квалифицират като прикрито систематизиране на облага. За статута на авторските и лицензионните хонорари предлагаме договарянето на минимални ставки при източника.

С кои страни България има съглашение

България има подписани 70 спогодби за отбягване на двойното данъчно облагане със следните страни: Австрия, Азербайджан, Албания, Алжир, Армения, Бахрейн, Беларус, Белгия, Виетнам, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Египет, Естония, Зимбабве, Израел, Индия, Индонезия, Иран, Ирландия, Испания, Италия, Йордания, Казахстан, Канада, Катар, Кипър, Китай, Корейската народно-демократична република, Кувейт, Латвия, Ливан, Литва, Люксембург, Малта, Мароко, Молдова, Монголия, Нидерландия, Норвегия, Обединени арабски емирства, Обединеното кралство, Пакистан, Полша, Португалия, Румъния, Руската федерация, Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Северна Македония, Сингапур, Сирия, Словакия, Словения, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария, Швеция, Югославия, Южна Африка, Южна Корея и Япония.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР