„Българи от малцинството ни в Украйна, като украински граждани, се

...
„Българи от малцинството ни в Украйна, като украински граждани, се
Коментари Харесай

Заков: Българи от малцинството ни в Украйна се бият на фронта. Има и загинали

„ Българи от малцинството ни в Украйна, като украински жители, се бият на фронта в редиците на украинската войска против агресора. Има и починали за свободата на Украйна. Това е истината и всяко друго говорене е манипулация”.

Това написа в персоналния си профил във Фейсбук министърът на защитата на България Драгомир Заков.

Преди по-малко от месец бесарабски българин почина на фронта в Украйна. 20-годишният Иван Минков от село Криничное бил погубен още при започване на войната.

„ Той е умрял при отбраната на Чернигов. Геройската му гибел е дала опция на огромна част от цивилното население да се изтегли от града. Стотици бесарабски българи се бият като герои”, описа в ефира на NOVA Виктор Стоянов, ръководител на фондация „ Македония”, която поддържа връзка и с бесарабските българи.

По думите му в Украйна има над 200 000 българи. В Одеса техният брой е към 50 000. Има и компактни български общности към град Николаев, в Херсонска област и самия град Херсон.

Междувременно през днешния ден депутатите се върнаха на работа за пръв път след великденската почивка. Преди обяд под формата на спор те разискват военната помощ за Украйна, като ще бъдат прегледани три проекторешения по тази тематика на изключителното съвещание от 15:30 ч.

В българския парламент тази заран е импортирано писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това заяви по-рано денем зам.-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов. То е подадено от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Писмото е разследване от диалозите в Киев на премиера Кирил Петков и президента на Украйна Володимир Зеленски. Българска делегация посети Украйна предходната седмица. В писмото, подадено в Народно събрание, се удостоверява, че Киев желае от България украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас, както и поддръжка за европейската интеграция на страната.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР