Българи от четири града в Белгия се събраха в Гент

...
Българи от четири града в Белгия се събраха в Гент
Коментари Харесай

Българи в Белгия се събраха на коледно хоро

Българи от четири града в Белгия се събраха в Гент на празнично предколедно хоро. Освен участниците в танцовите фолклорни групи, на събитието участваха и белгийци, които от ден на ден се увличат от българските танци.

В огромна зала, предоставена от общината на Гент, гостите бяха посрещнати по традиция – с самун и сол. Украсата по стените и отрупаните маси носеха духа на идния празник, а домакините бяха организирали конкурс за най-красива питка и най-вкусен десерт. Но най-ценното, което всички чакаха с екстаз, бяха танците.

Най-отдавна съществува танцовият състав в Антверпен – от 8 години. Постепенно от концепцията се възпламеняват българи от Брюксел, Гент и Варехем. Напоследък се събират за всеки огромен празник, с цел да съпреживеят дружно връзката си с Родината.

Надежда Стоянова: Традициите, които поддържаме тук и на всички места вероятно в чужбина, това е връзката на българите с България. Това е нещото, което ни свързва и нишката не е прекратена, нищо че сме на хиляди километри от България.
Самодейците в Белгия към този момент възнамеряват идващите си представяния – в Милано, където се срещат фолклорните групи отвън България и в самия град Гент, където има специфичен ден на танца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР