Българи, които пристигат у нас от страни, включени в червена

...
Българи, които пристигат у нас от страни, включени в червена
Коментари Харесай

Пловдивчани гневни заради PCR тестове: Държат здрави хора в ...

Българи, които идват у нас от страни, включени в алена Ковид зона, са изправени пред идея пердута. Голяма част от тях би трябвало да пазят домовете си поради наложителна 10-дневна карантина, оплакаха се пострадали в редакцията на „ Марица “, пътували скоро до Гърция и Турция. Те били неприятно сюрпризирани, когато на нашите гранични пунктове представители на здравните управляващи им споделили, че с цел да ги пуснат в страната, с изключение на документ за имунизация или преболедуване от коронавирус, каквито представяли множеството, трябвало да имат наложително и PCR, изработен в страната, която са посетили, като не им признавали антигенни проби. Предлагали на пасажерите или ги върнат да си вършат PCR-и, или да ги пуснат в България, само че да ги слагат под карантина за 10 дни.

От насилствения затвор можели да излязат по-рано, само в случай че си създадат PCR тест и той излезе негативен, само че не по-рано от 72 часа след идването в България. „ Големият проблем е, че през тези 4 дни, сме с вързани ръце. Защо би трябвало да се затварят здрави хора – това е съвсем цяла работна седмица, през която нямаме право да се тестваме, само че и да не излизаме на открито. Кой ще ни заплати тези 4 „ кухи “ дни? Как да си оправдаем отсъствието пред работодателя, в случай че не ни издадат болнични? И в случай че джипито не ни даде направление за PCR тест, защото той се издава при признаци за коронавирус, а в това време нямаме 100 лева да дадем от джоба си за проучване, какво вършим, питат възмутените жители? Те прецизираха, че особено в Гърция било безумство човек да си прави PCR тест единствено с цел да влезе в страната ни, без да го карантинират. В южната ни съседка нямало частни лаборатории както в България, а PCR тестванията се правели само в лечебните заведения, където имало риск човек да се болести.

Според заповед РД-01-19/14.01.2022 година, на здравния министър проф. Асена Сербезова, визираща краткотрайните противоепидемични ограничения / 19.01.2022-31.03.2022 г./ за влизане в България, съгласно оценката на разпространяването на COVID-19 и съответната цветова зона в съответната страна, в частта 4.4 за Червена зона, е посочено следното: „ Лицата се позволяват на територията на страната при показване на годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация или за преболедуване или на равносилен или подобен на тях документ, по едно и също време с негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизане в страната проучване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено посредством годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за проучване или равносилен или подобен на него документ. Които не показват нито един от документите по т. 4.4 се позволяват на територията на страната и се слагат под карантина за период от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е показало, че ще обитава, с наставление, издадено от шефа на съответната районна здравна ревизия или оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да направи проучване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от идването си в страната. В случай на негативен резултат от извършеното проучване, карантината на лицето се смята за прекратена от деня на регистрирането на резултата в Националната осведомителна система за битка с COVID19 ".

Попитахме в Министерство на здравеопазването за какво PCR пробата не може да се направи още първия ден след влизане в България, а би трябвало да се чакат най-малко 72 часа? От пресцентъра сбито дадоха отговор, че „ въведеното условие е с оглед за това, че при влизане в страната без нужния документ, лицето да престои 72 ч. под карантина, с цел да може при възможна демонстрация на клинични недоволства в първите дни, да не се допусне разпространение на вируса “.

Същия въпрос зададохме и на основния държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.



Ето и неговия отговор: „ Златният стандарт при проучването за Ковид е PCR методиката, тя ни дава оптималната сигурност на резултата. При скорошно заразяване има къс прозоречен интервал до позитивирането на резултата от проучването. Изследването след третия ден на карантината дава оптималната сигурност, че лицето е в действителност негативно, а публичното здраве оптимално предпазено “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР