Българи, живеещи в Белгия, протестираха днес пред централата на Европейската

...
Българи, живеещи в Белгия, протестираха днес пред централата на Европейската
Коментари Харесай

Българи на протест пред ЕНП: Още ли мислите, че Борисов бори корупцията? |

Българи, живеещи в Белгия, стачкуваха през днешния ден пред централата на Европейската национална партия (ЕНП) в Брюксел.

След като ни беше отказана среща, с публично писмо поставихме въпроси по отношение на институционалната рецесия в България до Доналд Туск, президент на ЕНП и до Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП в Европейския парламент, описаха уредниците пред OFFNews.

Акцията на сънародниците ни бе в подкрепа на днешния всеобщ митинг в София.

В писмото си българите слагат следните  въпроси до управлението на ЕНП, член на чието семейство е ръководещата партия у нас ГЕРБ:

- Придържа ли се Политическа партия ГЕРБ към върховенството на закона като една от главните полезности в устава на ЕНП, а също и съществена полезност съгласно член 2 от Договора за Европейския съюз?

- Имат ли съображение митингите в България, свързани с неналичието на господство на закона в страната и в случай че НЕ какви са причините на ЕНП?

Сънародниците ни упорстват и за пояснения по повод  изказването на Манфред Вебер, ръководител на Групата на ЕНП в Европейския парламент от 10 юли 2020 година, в което той декларира, че „ групата на ЕНП изцяло поддържа българското държавно управление на Бойко Борисов в напъните му да отбрани стопанската система от негативните последици от рецесията с COVID-19, в битката против корупцията и в напредъка в процеса на присъединение към еврозоната. “

И различен откъс от изказването му:

„ Каквито и да са политически дейности, които подкопават независимостта на правосъдната система и пречат на битката с корупцията, ще подложат на заплаха триумфа на България в Европа и ще върнат обратно съответния прогрес и поддръжката за България, които следим през последните години. “

По този мотив българите в Белгия питат:

- Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата поддръжката на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското държавно управление по отношение на борабата му против корупцията и на какви съответни образци се основава тази поддръжка?

- Предвид нежеланите места в разнообразни ранглисти (последно място в Европейски Съюз по показател на корупцията, най-бедна страна в Европейски Съюз, 111-то място в световен аспект и последно в Европейски Съюз по независимост на словото), какъв съответно триумф и прогрес на България е визиран в изказването, имайки поради, че партия ГЕРБ ръководи през последните близо 10 години, а министър председател и в трите последни държавни управления е нейният водач Бойко Борисов?

- Потвърждава ли ЕНП еднопосочно, че правосъдната система в България е самостоятелна?

- Кои са съответните визирани политически дейности, които подкопават независимостта на правосъдната система и пречат на битката с корупцията?

Относно препоръчаните от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на Главния прокурор, които пораждат подозрения, че неговата недостижимост става все по-затвърдена попитахме:

- Как ЕНП ще разяснява тези промени в подтекста на върховенството на закона и самостоятелната правосъдна система, като негов поръчител?



По отношение на идните диспути в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент, както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната рецесия и дейната активност в тази тенденция на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), българите от Белгия упорстват да знаят:

- Как ЕНП ще разяснява информацията, публикувана в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили задоволително поддръжка точно от групата на ЕНП?

- За ЕНП задоволително ли е в дейностите си членовете на Европейския парламент да се управляват от тесни политически ползи, даже когато една от главните полезности, върху която е построен Европейски Съюз, наподобява е нарушена?

Има и въпроси за изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято достоверност беше доказана от самостоятелни лаборатории и в които излиза наяве, че прокуратурата се употребява за справяне с персонални, бизнес и политически съперници:

- Приемливо ли е за ЕНП сходно държание от страна на европейски политик?

- По какъв метод такова държание способства за самостоятелната правосъдна система и битката с корупцията, визирани в изказването на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Това е следващата от поредицата начинания на българите в Белгия в поддръжка на митингите в  България и с искане за оставка на кабинета Борисов 3, на основния прокурор на Република България Иван Гешев и за възобновяване на върховенството на закона в страната ни.

Ние заявяваме нашата подготвеност да продължим с митингите си тук, като идващият ще се състои в Деня на Съединението, 6 септември, пред постройките на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз, декларират от българската диаспора в столицата на Европа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР