Българче на 1 г. и майка му, която е със

...
Българче на 1 г. и майка му, която е със
Коментари Харесай

Българче на 1 г. и майка му останаха без дом след земетресението в Сирия

Българче на 1 година и майка му, която е със сирийско поданство, са останали без дом след мощното земетресение в Сирия. Това заяви пред публицисти зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

Семейството живее в град Латакия, а бащата работи в Германия. Жилището им обаче е било изцяло разрушено. В момента те са при свои близки. Посолството ни в Дамаск е изразило подготвеност за консулска отбрана, само че на този стадий те не са изразили потребност от такава, изясни Коджабашев.

" Изказвам моите най-искрени съболезнования към околните на починалите в Турция и Сирия, и от сърце искам бързо възобновяване на всички потърпевши. Към сегашния миг в посолството ни в Анкара не е постъпвала информация за нови случаи на починали или потърпевши български жители. Все още няма информация за българската гражданка и фамилията й, търсено под руините на постройка, която те се обитавали в град Антакия ", заяви той.

Посолството ни в Анкара е отправило искане към Министерството на здравеопазването в Турция за информация по отношение на вероятно съществуване на потърпевши български жители, настанени в здравни заведения в страната. Осигурено е непрекъснато наличие в региона на бедствието на дипломати от състава на посолството за оказване на българските избавителни екипи. От първия ден на земетресението досега профилирани български екипи по линия на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи, ПСС и БЧК, Столична община, ВМА и други две групи доброволци правят избавителни дейности. На 11 февруари с полет на Военновъздушни сили бе заменен част от състава на избавителните екипи, както и още филантропична помощ. По настоящем към 130 души от страната ни не престават избавителните действия на територията на Турция, регистрира Коджабашев.

 Създадена е организация в консулската работа на посолството ни в Анкара по изключително приемане при нужда на заявки за документи за пътешестване на български жители, потърпевши от земетресението, да се изтеглят в България. По отправена молба на Турското посолство в Скопие, нашето там е провело приемна за подадени от турски жители заявки вид С за директно прекосяване през България, уточни зам.-министърът.

България е подготвена да изпрати и помощи за Сирия незабавно щом се подсигурява сигурен кулоар.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР