Балетът от Петер Хертел е в две действия, а адаптацията

...
Балетът от Петер Хертел е в две действия, а адаптацията
Коментари Харесай

Русенци отново ще имат възможност да гледат “Зле опазеното момиче”

Балетът от Петер Хертел е в две дейности, а акомодацията и режисурата са Марияна Захариева, по детайли от хореографията на Жан Добервал и Александър Горски. Сценограф е Иван Токаджиев, художник на костюмите - Яна Дворецка.

В ролята на зле опазеното момиче ще забележим примабалерината Станислава Караджова - Пенчева, а премиербалетистът Масаки Такада ще й партнира като Колен.

Марцелина ще бъде показана от Михаил Дамянов, а Никез ще е Деан Добрев.

“Марцелина е една от моите обичани функции, най-много заради това, че дава големи благоприятни условия за импровизация. Изграждането на един подобен облик е цялост от доста детайли. От една страна това е работата с хореографа и репетиторите, от друга, това което можеш да " откраднеш " от някой различен, пресъздал тази роля.

Най-приятното за мен е, че постоянно имам опцията да изляза от рамките и да прибавя нещо ново, с което всяко последващо зрелище да е друго!

 На Марцелина обаче не трябва да се гледа единствено като на занимателен, комичен воин. Поуките могат да бъдат доста!

В края на спектакъла тя схваща, че преди всичко не са парите, както е считала, а щастието на най-близкия ѝ човек. Защото без парите се живее мъчно, само че без благополучие и непосредственост с обичани хора животът е задължение.

И значимото е не какво имаш, а кого имаш!

И в случай че даже единствено един човек в залата осъзнае това, тръгвайки си след спектакъла, нищо не е било на вятъра.

В края, само че не и по значителност, желая да отбележа, че това бе последният огромен театър, който сложи за нас госпожа Марияна Захариева. Нищо от него нямаше да е същото без нейния неотклонен труд. Тя в никакъв случай няма да бъде забравена и постоянно ще сме ѝ безпределно признателни за всичко, което е направила за нас! ”

Това показа разчувствуван Михаил Дамянов, дни преди спектакъла на “Зле опазеното момиче ”!

Тази балетна творба в действителност е е един от най- старите балети, достигнали до наши дни. За първи път е игран в Бордо (Франция) на 1 юли 1789 година.

Художествен началник на балетната натрупа на Държавна опера - Русе е Весела Василева.

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР