Балчик е един от най-живописните морски градове в България, който

...
Балчик е един от най-живописните морски градове в България, който
Коментари Харесай

Живописен черноморски град привлича стотици туристи

Балчик е един от най-живописните морски градове в България, който носи чувство за успокоение и хубост. Като дестинация е изключително известен измежду фамилиите с деца и тези, които търсят по-скоро спокойна отмора.

Всъщност Балчик предлага и една от най-романтичните гледки по Северното Черноморие. Всеки ъгъл крие обаяние, защото градът е ситуиран терасовидно по брега, а зад него се извисяват живописни бели скали. Това го прави идеалната дестинация за сантиментално бягство, изпълнена с красиви панорамни изгледи към морето.

Като всеки летен курорт, плажовете на Балчик са в основата на славата му. Най-предпочитан измежду локалните и туристите остава Централният плаж. За улеснение на плажуващите са сложени чадъри и шезлонги, които придават спомагателен щрих към очарованието на крайбрежната алея, осеяна с колоритни и уютни крайбрежни заведения, които оферират богато меню и пресни рибни деликатеси на своите посетители. Крайбрежната алея е напълно актуализирана с цветя и зеленина в духа на топлото гостолюбие, каквото възприятие живописният български курорт оставя у всеки клиент.

Така наречения Нов плаж също има чудесни условия за усамотение и отмора. В допълнение към чадърите и шезлонгите, посетителите имат разполагаем огромен басейн и водна пързалка, което е спомагателна причина за занимания и доста страсти за децата. По-големите могат да се насладят на освежаващи коктейли в обичайните бийч питейни заведения.

Плаж Двореца също е известен избор на туристите, изключително за тези, които търсят нещо по-закътано. Той е напълно дребен и се намира тъкмо под комплекс “Двореца ". Гледката към него е магична и несъмнено способства за възприятието на усамотение и релакс.

Балчик поддържа крайбрежията си чисти, а морето е плитко и гладко минава към по-дълбок терен, което го прави идеално за деца. Плажуването е умерено и отпускащо, без непотребен шум. Все отново - всеки който желае да посети по-оживен плаж или курорт - Албена е единствено на няколко минути път с кола. Златни пясъци също не са надалеч.

В Балчик има доста занимания и атракции, които могат да предложат многообразие по време на почивката. Изключителната хубост на града се демонстрира във възхитителната му архитектура и уличките, които извиват към върха на скалите. Оттам се открива зашеметяваща панорама към морското крайбрежие. Сред най-известните забележителности са Етнографският музей, църквата " Св. Николай ", както и прелестният Дворец и Ботаническата градина.

Посещението на Ботаническата градина е неповторимо прекарване както за дребни, по този начин и за огромни. Там могат да се видят над 3000 редки и екзотични типове растения, само че това което впечатлява, е вълшебното разположение на комплекса. Богатата растителност и класическата архитектура карат всеки клиент да се усеща като царска персона, която идва на аудиенция.

Университетска Ботаническа градина е основана през 1955 година от акад. проф. Даки Йорданов, ректор на СУ " Св. Климент Охридски " за интервала 1956-1962 година Днес тя се простира на повърхност от 194 дка и разполага с растителни сбирки с над 4900 типа, които се усилват непрестанно. Наложила се е като значим туристически обект. Наред с това, Ботаническата градина е монумент на културата и предпазена околност.

Най-голяма забележителност в Ботаническата градината е непрекъснатата експозиция от кактуси и сукуленти. Любителите на този вид растения могат да се насладят още на едроразмерните кактуси навън, както и на къта със зимоустойчиви кактуси. Интерес за експерти и туристи съставляват и сполучливо интродуцираните в градината екзотични типове - античното гинкго, метасеквоята (индивид с такива размери и на такава възраст, отвън естествения ареал, има единствено в Кралската ботаническа градина в Лондон), бонбоненото и каучуковото дърво, каменния дъб, едроцветната вечнозелена магнолия и други.

Дворецът също по този начин притегля с невероятната си хубост и е значима част от нашата и румънската история. Посещавайки за първи път Балчик през 1921 година, румънската кралица Мария остава очарована от хубостта и спокойствието на живописния морски бряг и не след дълго взема решение да се върне и остане там вечно, напомня Travelnews. Така през 1924 година по план на италиански архитекти стартира построяването на дворцовия комплекс на кралицата. Мария имала строго условие – сътвореният от човешката ръка замък да не нарушава хубостта и великолепието на местността, завладяла сърцето ѝ.

Най-напред бива издигната резиденцията на кралица Мария, която тя назовава " Тихото гнездо “. След това са построени православен паракликс, нови независими вили, обичайната възрожденска къща, вътрешни дворове в мавритански жанр и чешми, върху които са изобразени митологични герои. Така дворцовият комплекс на кралица Мария се трансформира в изтънчено произведение на изкуството, в което се преплитат разнообразни архитектурни детайли в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански жанр. Уникалните градини на Двореца също носят чувство на разнообразни култури, стилове и вярвания. По този метод кралица Мария, която е почитател на бахайската вяра, претворява в Двореца единството на Бога, вярата и целия човешки жанр.

Други забавни забележителности наоколо са езерото Балчишка тузла и Батовско тресавище. Ако предпочитате естествените забележителности да не включват преход, то тогава визитата на екопарк " Геранеа " също е добър вид. Там децата могат да се срещнат с разнообразни животни като елени-лопатари, муфлони, сърнички, камерунски козички, глигани и още доста, доста други типове. Отново за децата, близо до Балчик, наоколо до Златни пясъци се намират два аквапарка.

Съвкупността от неповторимата хубост на природата, амфитеатралното скалисто крайбрежие, съхранената хилядолетна история, живописните плажове, кристалната морска вода и неустоимите оферти на множеството крайбрежни заведения  правят Балчик привлекателна дестинация за лятна отмора за ценителите на уюта, спокойствието и вкусната храна, съчетани с още невероятни прекарвания измежду непреходната хубост на природата и вълнуващите пътешествия във времето!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР