Балада-спектакъл „Река Дунав – нов поток“ е представление-разходка по поречието

...
Балада-спектакъл „Река Дунав – нов поток“ е представление-разходка по поречието
Коментари Харесай

Балада-спектакъл „Река Дунав – нов поток“ представят в Силистра

Балада-спектакъл „Река Дунав – нов поток“ е представление-разходка по поречието на река Дунав.

По време на пешеходното странствуване от пристанището на Силистра през Дунавската градина публиката претърпява алегоричен полет в спомените, сегашното и стремежите за бъдещето на града през погледа на своите поданици.
Събитието ще се организира на 13-ти май от 18 часа и на 14-ти май от 17 часа. Зрителите ще станат очевидци на житейски истории, приказки, поетични текстове и музика, въодушевени от региона и локалните хора. Началната точка е пристанището на града, а мизансценът на представлението е красивият крайдунавски пейзаж. В плана ще вземат присъединяване актьори и доброволци от града, Градският духов оркестър и Ансамбъл „Силистра“.
Жанрът балада-спектакъл е артистичен метод, приближаващ от Франция, който насочва вниманието към пейзажите, благосъстоянието на естественото завещание и локалната история. Чрез него се стремим да запазим достоверното устно завещание на локалната общественост, излъчените от уста на уста персонални истории, вярвания и обичаи, както и да създадем пресечна точка сред изкуството, културата, околната среда и обществото.
Инициативата е осъществена за пръв път от съдружие „Открити пространства“ през 2018 година, в границите на „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“. Дейността на организацията е ориентирана към културни и просветителни планове със социално-екологичен акцент. По тяхна покана в България идва трупата от Франция „Театър по пътя“, които дружно с български актьори и доброволци организират образования по описване на приказки, пеене, осезателен спектакъл, както и представленията балада-спектакъл „Шепоти от родопски приказки“.
Поради обществения си аспект и провеждането навън събитието повдига публично значими тематики, провокира въображението на публиката и обвързва с мисълта за заобикалящия свят. След двете представления се планува среща с поданици на града и организациите „Better society“ и „Силистра 2030“. На нея ще се дискутират хрумвания за облагородяване региона на пристанището, капацитета на реката и ресурса на водата.
В спектакъла ще вземат присъединяване разказвачите Цветомира Гергинова, Радко Ковачев, Мартин Димитров и Мелиса Ибрям, музикантите Явор Шарбанов, Дечко, Градски духов оркестър и Ансамбъл „Силистра“.
Начален час: 18 ч. (13.05.) и 17 ч. (14.05.)
Маршрут: началната точка на спектакъла е пристанище „Силистра“, продължава в посока хотел „Дръстър“, крепостта Дуросторум, през Дунавската градина до лятната сцена.
Молим всички фенове да бъдат с комфортни обувки, подобаващи за по-дълго вървене.
Време: 2 часа и 15 мин.
Вход: свободен.
Проектът „Река Дунав – нов поток“ е самостоятелен артистичен артикул на Цветомира Гергинова и се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „Култура“ по стратегия „Творчески инициативи“. Благодарим за съдействието на община „Силистра“, както и на всички дейни жители, които помогнаха за реализирането на представлението
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР