Бал на народните носии ще се проведе в село Бойница,

...
Бал на народните носии ще се проведе в село Бойница,
Коментари Харесай

Бал на народните носии организират в Бойница

Бал на националните носии ще се организира в село Бойница, Видинско. На него ще бъдат показани носии, направени преди повече от 100 години от поданици на Бойница и съхранени до през днешния ден от техните потомци. Бойнишката носия впечатлява с пъстротата си, с нея самодейците годишно печелят награди от фестивалите в страната, описа секретарят на Народно читалище "Надежда " Ирина Станкова.
"Престилките са присъщи с направата си, пошиването на множеството е във тип на цветя. Кенарените женски ризи също са бродирани на разнообразни фигурки. Шевицата е доста отрупана, като е най-вече към врата на дамите и на ръкавите. Мъжките ризи също са пошивани. Носиите са на хората от селото, само че за бала ни ги дават, употребяваме ги и по-късно ги връщаме. Ние сме закупили част от носиите, с цел да вървим с тях на фестивалите, само че още не сме събрали цялата сбирка. Когато вървим по фестивали, ни питат от музея ли са носиите. Тази година бяхме в Невестино, Кюстендилско. Спечелихме първа премия за танцовата група, също за певческата и специфичната премия на журито за носиите ", добави Станкова.
Балът на националните носии има вековна история. Първите сведения за него са от 1903 година, когато в Бойница е основано Народно читалище "Надежда ". По правилник всеки костюм се прави оценка от жури, формирано от най-възрастните локални дами, изясни Ирина Станкова.
"Очакваме много възрастни и деца, най-малко 25 души облечени с носии. По време на хората се избира жури от 3 или 5 дами, най-възрастните, които ги правят оценка. Даваме 1, 2, 3 премия, избираме и "Мис бал " - най-хубавото момиче, облечено с достоверната бойнишка носия. Не е наложително гостите да участват с носии, поканили сме всички от селата, от Кула ще имаме посетители. Искам да поканя всички хора да заповядат. Предполагам, че по-късно ще останат удовлетворени и възхитени от нашите носии. "
Ако желаете да се насладите на старите национални костюми, съхранени в село Бойница, можете да го извършите тази събота, 13 януари, от 17:00 часа в салона на Народно читалище "Надежда ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР