Бактерията Serratia marcescens живее в почвата и водата и е

...
Бактерията Serratia marcescens живее в почвата и водата и е
Коментари Харесай

САЩ пуснали биологично оръжие над Сан Франциско през 1950 година

Бактерията Serratia marcescens живее в почвата и водата и е позната най-много поради умеенето си да създава яркочервен пигмент, написа Smithsonian.

Тази забавна линия прави бактерията доста потребна за опити, тъй като огромната ѝ бляскавост прави следенето ѝ извънредно елементарно. През 1950 година Съединени американски щати решили да я употребяват за огромен боен биологичен опит, написа Ребека Крестън (Rebecca Kreston) за Scientific American.

Експериментът почнал на 26 септември 1950 година, когато американски транспортен съд миночистач прекарал шест дни в разпространяване на Serratia marcescens на две благи от калифорнийския бряг. Проектът бил наименуван Операция „ Морско разпространяване “ (Operation Sea Spray) и задачата му била да се види податливостта на огромен град като Сан Франциско към биооръжия, пуснати от терористи.

В идващите дни военните взели проби от 43 места, с цел да проследят разпространяването на бактерията, и разбрали, че тя е стигнала освен до града, а и до по-далечните покрайнини. По време на опита жителите на местността са вдишали милиони от тези бактерии и спорите им. Тестът посочил, че огромни градове с сходна топография са податливи на биоатака. „ В това отношение пробата бил сполучлив “, написа Крестън.

Но има различен проблем. По това време в армията на Съединени американски щати се поддържала тезата, че Serratia marcescens е безобидна за хората. Тя била свързвана най-много с алените петна, които образува по инфектираните храни, и не се е считало, че има болестотворни резултати. Това се трансформирало една седмица след опита. 11 поданици на покрайнината постъпили в Университетската болница Станфорд с недоволства за инфекции на уринарния тракт.

След проучване на урината им докторите забелязали, че причинителят на възпаленията има червен отенък. „ По принцип инфекциите със Serratia marcescens били толкоз редки, че появяването на това огнище принудила тогавашните доктори в болничното заведение да изследват произхода на бактерията “, написа Крестън.

След като учените я разпознали, казусът се трансформирал в първото в света публично огнище на болест от Serratia marcescens . Един от пациентите, Едуард Невин, умрял, а има и индикации, че стартирането на бактерията трансформирало вечно микробния живот в региона.

Американската войска е правила сходни опити и в други градове в идващите две десетилетия, до момента в който Ричард Никсън не забранил проучванията върху биологичните оръжия през 1969 година. Експериментът в Сан Франциско бил засекретен до 1976 година.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР