Бактерията с латинското име “Citrobacter koseri” е убила през последните

...
Бактерията с латинското име “Citrobacter koseri” е убила през последните
Коментари Харесай

Опасна бактерия убива новородени във Верона

Бактерията с латинското име “Citrobacter koseri” е умъртвила през последните две години 4 новородени в клиниката по неонатология на елитната болница „ Борго Тренто “ във Верона. В същото време микроскопичният убиец е предизвикал тежки болести на сърдечно-съдовота, храносмилателната и отделителната система на още 91 дечица, пропакали за пръв път отново там.

До тези заключения, завършени в отчет, стигна назначената от Министерството на здравеопазването комисия, която през последните три месеца разследваше необяснимите кончини на пеленачета в едно от най-хубавите болнични заведения на Северна Италия, написа "Монитор ".

Като съществена причина за развихрянето в неонатологията на „ Борго Тренто “ на бактерията-убиец експертите от комисията сочат пренебрегването на хигиеничните условия от личния състав на клиниката. Защото рисковият и незабележим трепач, за чието определяне членовете на комисията – видни професори по вирусология и инфекциозни заболявания - се трудили непрекъснато цели шест седмици, си живеел безпроблемно и се развъждал на пакост в другояче актуалните филтри на чешмите. Филтри, които вместо да бъдат сменяни на всеки седем дни, както повеляват санитарните указания, от време на време оставали непипнати с месеци. А на чешмите медицинските сестри миели бибероните, които били употребявани за храна на дечицата и надлежно на бактериите не им било по никакъв начин мъчно да се трансферират от филтрите на тях, освен това както навътре в бебешката посуда, по този начин и по нейната външна част.

Обстановката в клиниката пък станала напряко епидимична през второто тримесичие на тази година – от април до май, когато бактерията е разболяла 75 на 100 от всички новородени в клиниката деца. Но за разнасянето на бактерията съгласно комисията виновност има целият персонален състав на клиниката, който забравял постоянно да поставя ръкавици и дори да си мие ръцете с подобаващи хигиенизиращи препарати. Освен това от началото на породената от ковид пандемия в края на февруари чешмите в клиниката е трябвало да бъдат обзаведени със специфични бактериални филтри, само че заради нехайството на управлението те били инсталирани чак в края на юли.

Според италианските медии отчетът на комисията ще бъде даден на прокуратурата, която съгласно движимости по проблематиката адвокати би трябвало да заведе дело против мениджърите и лекарския състав на клиниката за незаконно безгрижие при осъществяването на служебните им отговорности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР