Бактериите и патогените в храните вече могат да бъдат засичани

...
Бактериите и патогените в храните вече могат да бъдат засичани
Коментари Харесай

Микробиолози от БАН с революционно откритие за заразите в...

Бактериите и патогените в храните към този момент могат да бъдат засичани на мига, с помощта на изобретение на микробиолозите от Българска академия на науките. По този метод светът ще може да открива зараза както по време на произвеждане, по този начин и на пазара.

Директорът на Института по микробиология " Стефан Ангелов " - Христо Найденски, изясни в ефира на Bulgaria ON AIR, че за момента учените ни са създали метода за намиране на бактерии и патогени в месото, като в този момент работят и върху способ за проучване на млякото и други артикули.

" Повече от четвърт век работим по този проблем. Можем да се поздравим с прочут триумф. В науката постоянно, когато се реши един проблем, се откриват други въпроси. Ние успяхме да създадем един актуален и бърз способ за доказване на патогени в храните, най-много в месото. Сега работим за намирането им в мляко и други артикули ", сподели микробиологът.

Найденски също по този начин добави, че резултатите от проучването на българско месо демонстрират висок хигиеничен стандарт. Не по този начин стои обаче въпросът с млякото.

" Това, което ние направихме е, че към този момент не се изисква скъпа инсталация. Трябва единствено водна баня, която да е загрята на 60 градуса. Не би трябвало човек да има висока подготовка, с цел да прави проучването и то може да се прави на терен. Така още производителят ще управлява питателните артикули. За месото и локалните артикули проучванията демонстрираха, че има висок хигиеничен стандарт. При млякото обаче има проблеми. То излиза с висок брой бактерии. Консумацията на сурово мляко е много рисково ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР