Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт в света.

...
Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт в света.
Коментари Харесай

Изследване: Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт в света

Бактериалните инфекции са втората водеща причина за гибел в света. Те са предизвикали всеки осми смъртен случай през 2019 година, сподели първата световна оценка на смъртността им.

В новото огромно изследване, оповестено в списание „ Lancet “, са прегледани смъртните случаи от 33 постоянно срещани бактериални патогени и 11 типа инфекции в 204 страни и територии, съобщи Агенция Франс Прес.

Патогените са били свързани със 7,7 милиона смъртни случая през 2019 година

Това ги прави втората водеща причина за гибел след исхемичната болест на сърцето, която включва инфарктите, се споделя в изследването.

Само пет от 33-те бактерии са били виновни за половината от тези смъртни случаи: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae и Pseudomonas aeruginosa.

S. aureus е бактерия, която постоянно се среща в човешката кожа и ноздрите. E. coli нормално предизвиква хранителни отравяния.

" Тези нови данни за първи път разкриват цялостния мащаб на световното предизвикателство за публичното здраве, което съставляват бактериалните инфекции ", съобщи съавторът на проучването Кристофър Мъри. Той е шеф на основания в Съединени американски щати Институт за здравни индикатори и оценка.

" Изключително значимо е тези резултати да бъдат включени в радара на световните здравни начинания, с цел да може да се направи по-задълбочено изследване на тези смъртоносни патогени и да се създадат подобаващи вложения за понижаване на броя на смъртните случаи и инфекциите. "

Изследването също по този начин демонстрира съществени разлики сред бедните и богатите райони.

В Африка на юг от Сахара има 230 смъртни случая на 100 000 души население от бактериални инфекции.

Този брой е намалял до 52 на 100 000 души в по този начин наречения от изследването " суперрегион с високи приходи ". Той включва страните от Западна Европа и Северна Америка.

Авторите приканват за увеличение на финансирането, в това число за нови ваксини, с цел да се понижи броят на смъртните случаи. Те предизвестяват против " голословната приложимост на антибиотици ".

Миенето на ръцете е измежду ограниченията, които се предлагат за попречване на инфекцията. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР