Бактериалните инфекции на горните дихателни пътища са най-честите усложнения, особено

...
Бактериалните инфекции на горните дихателни пътища са най-честите усложнения, особено
Коментари Харесай

Кои са най-честите усложнения при грип - Здраве

Бактериалните инфекции на горните дихателни пътища са най-честите затруднения, изключително при деца, възрастни над 60 години и хора с хронични съпътстващи болести, разяснява доктор Теодора Димитрова от екипа на Клиника „ Ушни, носни и гърлени заболявания ” на Военномедицинската академия.

Според статистиката, към 20% от децата и юношите развиват изострен междинен отит по време на грипната зараза. При възрастните също следим висок % на затруднения от страна на междинното и вътрешното ухо.

При към 87% от болните с изострен междинен отит възпалението на ухото се развива в първите 10 дни от началото на острата респираторна зараза. В начална фаза на засягане на междинното ухо се зачервява търпанчевата мембрана и това може да единственото затруднение, разяснява експертът.

Друга отличителна линия на „ грипозния отит “ (остър междинен хеморагичен отит) е мощната болежка в ухото, понижен слух, приключване на серозно-кръвенист секрет от външния слухов канал, което се дължи на пръсване на хеморагични були – „ мехури “ по тъпанчевата мембрана. Добавянето на бактериално инфектиране води до гноясал междинен отит с присъща гнойна секреция от междинното ухо, споделя доктор Теодора Димитрова.

При проучване на слуха (тонална-прагова аудиограма) няма основна разлика в слуховите криви според от причинителя, само че в някои случаи при грипните отити се следят намаляване на въздушната и костната проводимост за високите честоти.

Д-р Димитрова акцентира, че грипните вируси са невротоксични и засягането на слуховия нерв също е постоянно срещано. Може да протече без болежка, само че с ненадейно понижение на слуха – едностранно или двустранно. Понякога се визира и вестибуларната част на слуховия анализатор.

Възпалението на слуховия нерв би трябвало да се лекува неотложно в профилирана клиника, с цел да се предотврати трайно увреждане на слуха, безапелационна е лекарката.

Тежката, продължителна хрема, главоболието могат да бъдат признаци на изострен гноясал синуит. Честотата им внезапно се покачва по време на грипните сезони. Ненавременната диагноза и лекуване крие риск от орбитални и вътречерепни затруднения.

Възпаления на гърлото

Бактериалните възпаления в региона на гърлото също не са необичайност. Острият фарингит и острият катарален тонзилит могат да бъдат бързопреходна демонстрация на грипния вирус. Но в някои случаи могат да преминат в изострен гноясал тонзилит – „ гнойна ангина “, перитонзилит и перитонзиларен цирей, предизвестява експертът и добавя, че са придружени от висока температура, болки при преглъщане, налепи по небните тонзили, затруднено необятно отваряне на устата. В тези случаи е неотложно преценка от УНГ-лекар за следващо лекуване.

Друг вид затруднения са тези на ларинкса. При грип гласът става пресипнал, заради оток и зачервяване на гласните гънки. Когато процесът обхване и входа на трахеята, се появява кашлица и лек зной. Лечението на ларинготрахеита е със характерни противовирусни и противооточни средства, по прецена на инфекционисти и оториноларинголози, разяснява още доктор Теодора Димитрова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР