Бакшев За древността на бащината земя и за българските дела

...
Бакшев За древността на бащината земя и за българските дела
Коментари Харесай

Историята на Петър Богдан идва за пръв път в България догодина

Бакшев " За древността на бащината земя и за българските каузи " ще бъде изложен за пръв път в България през идната година по самодейност на президентската институция, оповестиха от прессекретариата на президента,

Представянето в страната ни на откритото в Италия историческото произведение е разисквано от президента Румен Радев и министъра на културата Кръстю Кръстев на среща на " Дондуков " 2 с присъединяване и на шефа на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " проф. Красимира Александрова.

Историческия етюд, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан, е благосъстоятелност на италианската община Модена и се съхранява в локална изложба.
 Радев в Париж, инспекции поради паралелния експорт на медикаменти, суматоха с царските парцели...
Радев в Париж, инспекции поради паралелния експорт на медикаменти, суматоха с царските парцели...

Представиха копие на историята на Петър Богдан...

" Представянето на ръкописа на Петър Богдан в България е извънредно събитие за нашата история, просвета и еднаквост ", разяснява Радев. По думите му триумфът на самодейността изисква положително взаимоотношение сред всички виновни институции. Министърът на културата е подготвен да поддържа това начинание за разпространение на българското историческо и културно завещание.

От 2020 година президентсството работи за представянето пред българската общност на ръкописа, който има огромно значение за построяването на културната памет и националната еднаквост на нашия народ. По време на във Ватикана през 2021 година папа Франциск и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин декларират пред Румен Радев поддръжката си за самодейността при аудиенцията с Румен Радев. Президентът е разговарял по тематиката и с италианския си сътрудник Серджо Матарела, който също е приел концепцията.

Ръкописът " За древността на бащината земя и за българските каузи " е приключен към 1667 година - към век преди " История славянобългарска " на Паисий Хилендарски от 1762 година Дълго време не са открити истинският ръкопис или печатен образец на трактата, като едвам през 70-те години на 20-и век историкът проф. Божидар Димитров открива мемоари на редактора, свързани с ръкописа на Петър Богдан.
 Време е да имаме светец българин католик, уверен проф. Димитров
Време е да имаме светец българин католик, уверен проф. Димитров

Предлага Петър Богдан за светец - католическия Левски и Паисий
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР